Izbrati bencinsko kosilnico ali akumulatorsko za hribovit teren?


Novo leto smo začeli z izredno visokimi temperaturami, vse do 17 stopinj Celzija. Topla zima v veliki meri vpliva na stanje s snegom, tega vsepovsod primanjkuje, povzroča pa tudi prehitro rast rastlin. Med temi je tudi trava, ki je že začela pospešeno rasti, kot da bi bila pomlad. To pa seveda s sabo prinese tudi košnjo, ki bo letos, kot kaže, prišla veliko prej. Zato je zdaj več kot odličen čas za nakup nove bencinske kosilnice. Ampak za začetek poglejmo, kakšne kosilnice za košnjo trave so dandanes sploh na voljo in katere so njihove prednosti.

Ponudba kosilnic je dandanes izredno pestra. Najdemo vse od tistih kosilnic, ki jih je treba po zelenici še vedno nekoliko potiskati, pa do takšnih, ki hodijo same. Lahko izberemo tudi takšne, ki izgledajo kot traktorji in s katerimi se med košnjo vozimo. Za hribovite terene so nujne tiste, ki imajo vključene akumulatorje, za težko dostopna območja pa je najbolje imeti kosilnico na nitko. Obstajajo tudi posebne travniške kosilnice. Za tiste ta najbolj sodobne pa so v ponudbi tudi robotske kosilnice, ki praktično kosijo namesto nas. A to je še zdaleč od tega, kaj vse zajema ponudba naprav za košenje trave. Kosilnice se namreč razlikujejo tudi po lastnostih, tu pa so potem še številni dodatki za kosilnice.

Ker so lahko številni ob vsem tem nekoliko zbegani in se pred nakupom kosilnice sprašujejo katero izbrati, smo spodaj pripravili podrobne opise vseh kosilnic.

bencinske kosilnice

Prednosti bencinske kosilnice

Začnemo s prvimi v vrsti, to so bencinske kosilnice. Gre za najpogostejšo vrsto kosilnic, ki delujejo na bencinski motor. Srečamo jih skorajda na vsaki zelenici, travniku ali v sadovnjaku. Izredno priljubljene so predvsem zaradi njihove praktičnosti. Poleg tega pa se lahko pohvalijo tudi s tem, da so izredno zanesljive, funkcionalne in uporabne praktično na vseh terenih. Bencinske kosilnice nam omogočajo, da na enostaven način pokosimo travo na manjši ali večji zelenici, da uredimo sadovnjak ali se odpravimo urejat travnik. Odlične so tudi za urejanje profesionalnih travnatih površin oziroma igrišč, kot so na primer nogometna igrišča.

Ponašajo se s sodobnim mehanizmom, ki omogoča vrhunsko košnjo v različnih pogojih, hkrati pa imajo številne različne funkcije. Poleg košnje tako nekatere omogočajo tudi kakovostno mulčenje ter možnost stranskega izmeta trave ali koša za travo. V večini primerov prav tako omogočajo, da se ustrezno nastavi višina košnje, kar pomeni, da se lahko kosi tako nižja kot tudi višja trava. Za razliko od akumulatorskih in robotskih kosilnic so sicer nekoliko večje, a zaradi tega tudi močnejše. Pri uporabi pa vas ne ovira kabel ali prazna baterija.

Bencinske kosilnice so prav tako v večini primerov samohodne, kar pomeni, da jih ni treba potiskati po zelenici in lahko košnjo opravite z manj napora. Le primete za ročaj in se začnete sprehajati po zelenici, kosilnica pa vas bo kar sama vodila. Sproti lahko med tem tudi prilagajate hitrost kosilnice in s tem moč košnje. Je pa to seveda v osnovi odvisno od tega, kakšno vrsto bencinske kosilnice imate. Ja prav ste prebrali, bencinske kosilnice namreč niso enotne, razlikujejo se v številnih lastnostih in tudi cenovno. Zbrali smo nekaj primerov različnih kosilnic te vrste.

Vrste bencinskih kosilnic

Kot prvo lahko izpostavimo cenovni razpon bencinskih kosilnic. To je namreč ena izmed pomembnejših stvari, ki zanima vsakega, ki se odloča za nakup nove bencinske kosilnice. Tukaj lahko povemo, da se gibljejo cene tovrstnih kosilnic vse od nekaj čez 200 evrov pa vse do 1.800 evrov. Zagotovo se torej v tem razponu najde kosilnica, ki bo po ceni primerna za vsakega. A cena še zdaleč ni edino, na kar moramo biti pred nakupom pozorni.

Poleg cene se kosilnice namreč razlikujejo še v ostalih lastnostih. Ena izmed teh je na primer ta, da imajo kosilnice različno močne motorje. Bencinske kosilnice, ki stanejo približno 200 do 500 evrov, to so na primer modeli vrtnih kosilnic RAMDA GL51YL-C, RAMDA G42S-B1, RAMDA G46SHL-B, RAMDA G51SHL-T in WEIBANG WB455HC imajo motorje v moči od 125 do 170 ccm. Razlikujejo se tudi v širini košnje, ki je pri teh modelih nekoliko manjša in obsega približno 50 centimetrov. Cenovno nižji modeli so prav tako v večini s sistemom 2v1 ali 4v1, kar pomeni mulčer in stranski izmet oziroma mulčer, koš, izmet zadaj, stranski izmet.

Za primerjavo, cenovno dražje kosilnice, torej v razponu od 600 do 1.000 evrov, imajo motorje z močjo od 170 do 210 ccm. To so na primer modeli Marina INOX 4×4 AWD, WEIBANG WB537SCV in CASTELGARDEN XS55HV. Ti modeli se ponašajo tudi z večjim košem ter boljšo širino košnje. V večini primerov imajo tudi funkcijo pobiranja trave v koš ter vse ostale funckije, kot so izmet trave na stran ali zadaj. Prav tako imajo nastavljivo višino košnje ter nastavljivo hitrost košnje.

bencinske kosilnice

Strižne kosilnice in bencinske kosilnice na nitko

A to smo sedaj našteli podrobnosti zgolj za običajne bencinske kosilnice. Med njih pa med tem spadajo tudi posebne strižne kosilnice, ki so primerne za večje travnate površine. Njihov ergonomski ročaj omogoča udobno in individualno prilagojeno košnjo. Zelo podobne in prav tako primerne za travnike so tudi travniške kosilnice posebne oblike, ki omogočajo udobno košnjo na velikih travnikih.

Za vsa bolj težko dostopna območja pa so več kot priročne bencinske kosilnice na nitko, ki omogočajo enostavno košnjo tudi v jarkih in ozkih prehodih, kjer z navadno kosilnico ni moč kositi. Bencinske kosilnice na nitko so prav tako na voljo v različnih variacijah. Se pa vse ponašajo s tem, da so tihe in praktične ter, da omogočajo učinkovito košnjo.

Delujejo na baterijo, ki ima dolgo življenjsko dobo in imajo glavo kose z dvema nitkama, katero je zelo enostavno zamenjati. Omogočajo varno in hitro košnjo ter prilagodljivo hitrost. Nekatere Bencinske kosilnice na nitko se lahko s posebnim nastavkov namestijo tudi na telo, kar omogoča, da je košnja še udobnejša. Cene tovrstnih kosilnic so približno od 200 do 300 evrov.

Kosilnice za hribovit teren

Vendarle pa strižne kosilnice in nitkarice niso primerne za vsa območja. Nekateri morajo namreč kositi tudi na hribovitem in težko dostopnem terenu. Katero kosilnico torej izbrati v tem primeru? Pridejo tudi tukaj v poštev bencinske kosilnice za hribovit teren ali je morda bolje izbrati robotsko, akumulatorsko ali električno kosilnico?

Akumulatorske kosilnice so res lažje in bolj kompaktne, kar pride zelo prav pri bolj zahtevnem terenu. Poleg tega so tudi zelo preproste za uporabo in omogočajo urbano nego zelenic vseh vrst. Tudi njihova cena je v primerjavi z bencinskimi kosilnicami nekoliko nižja, kar je super mar ne? A so vendarle v pomanjkljivosti, ko pride do polnjenja baterije. Njihov akumulator se namreč kaj hitro sprazni, kar pri večji površini pomeni, da boste morali kosilnico med delom morda polniti.

Podobno je tudi pri električnih kosilnicah, ki morajo biti priključene na električni kabel. Na hribovitem in večjem območju boste najverjetneje tovrstno kosilnico težje upravljali, zato je le ta bolj primerna za manjše in ravne travnate površine.

Bencinske kosilnice za hribovit teren pa med tem nimajo akumulatorja in ne kabla, delujejo namreč na bencinski motor. Nepotrebnega polnjenja torej v tem primeru ni. V kolikor se odločite za bencinske kosilnice za hribovit teren, je potrebno biti pozoren le na to, da izberete bolj močne modele bencinskih kosilnic. Pri hribovitih terenih je namreč nujno, da so bencinske kosilnice za hribovit teren dovolj močne in lahko brez težav nadaljuje s košnjo, tudi če je teren bolj razgiban. Pomembno pri zbiri bencinske kosilnice za hribovit teren je tudi, da je kosilnica bolj majhna in dovolj lahka, da jo boste lahko na težjem terenu normalno upravljali. Pri tem je dobro razmisliti tudi, ali potrebujemo kosilnico, ki deluje na prednji ali zadnji pogon.

bencinske kosilnice

Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu?

Če potegnemo črto, pa lahko torej vendarle povemo, da so skoraj v vseh primerih odlična izbira bencinske kosilnice. Različne vrste le teh bodo poskrbele za urejeno okolico in natančno pokošeno travo na različnih območjih. Zagotavljamo vam, da bodo namesto vas opravljale zahtevno in veliko opravilo, kar bo zelo hitro opravičilo vaš nakup. Na kaj pa je torej še posebej potrebno biti pozoren ob nakupu?

Strokovnjaki svetujejo, da je potrebno biti pred nakupom nove kosilnice pozoren predvsem na naslednje praktične nasvete. Možnost elektro vžiga in nadzor nad hitrostjo samohodne kosilnice vam lahko delo močno olajšata, zato sta pomembna pri izbiri kosilnice.
Bencinske kosilnice z manjšimi koši za pokošeno travo so na primer lažje za potiskanje, vendar jih je treba bolj pogosto prazniti, kar je prav tako dobro vzeti v zakup. Pomembno je tudi, kašna sta teža in motor bencinske kosilnice, saj vplivata na uporabniško izkušnjo. Najbolj praktična je bencinska kosilnica, ki omogoča čim širši rez in prilagajanje višine košnje.

V kolikor pa še vedno kolebate med tem, katero kosilnico izbrati, se lahko obrnete tudi na strokovnjake v podjetju Akvonij, ki vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri prave kosilnice, ki bo ustrezala vsem vašim željam in potrebam. Ponudba je res pestra, tako da smo prepričani, da se tam najde kosilnica za vsakogar.

So pa vse informacije na voljo tudi na Facebooku, tako da si lahko najnovejše modele kosilnic podjetja Akvonij pogledate tudi tam. Sledite nam tudi na Instagramu, da ne zamudite pomembnih akcijskih ponudb.

Kaj torej še čakate? Naj vam vrhunska kosilnica olajša življenje in uredi vašo okolico, tako da jo bodo občudovali vsi sosedje in prijatelji.

Recent Posts