7 stvari, ki jih morate vedeti o brezglutenski dieti


Prehranjevanje brez glutena, drugače imenovana brezglutenska dieta je dieta, ki, kot nam že pove samo ime, ne vsebuje glutena. Brezglutenska dieta je primerna za osebe, ki bolehajo za celiakijo ali so alergični na kakšno živilo, ki vsebuje gluten. Gluten je namreč skladiščena beljakovina, ki se pojavi v živilih, kot so oves, ječmen, pira, rž, pšenica in kamut. Ta beljakovina je v bistvu sestavljena iz gladina ter glutelina.

Danes smo vam pripravili vpogled v 7 ključnih stvari, ki jih morate vedeti o brezglutenski dieti in ali ste primeren kandidat za to vrsto diete.

Brezglutenska dieta

1. Brezglutenska dieta ni za vsakogar!

Najverjetneje ste slišali, da je brezglutenska dieta zdrav način prehranjevanja in da kljub temu, če niste alergični na gluten, lahko brez težav uživate v tej dieti. No, ta trditev namreč ne drži!

Zakaj?

Ker zdravo telo, ki nima alergij in drugih težav, lahko brezglutenska dieta spremeni v neuravnovešen in škodljiv način prehranjevanja. In ker so v tej dieti izločena živila z glutenom, zdravemu telesu lahko začne primanjkovati teh pomembnih mikro in makro hranil in se večati število težkih kovin, kar je lahko zelo škodljivo in nezdravo za vaše telo.

2. Osebe, ki se morajo izogniti glutenu

Glede občutljivosti na gluten poznamo več bolezenskih stanj. Zagotovo najbolj kritični stanji pa sta:

 • celiakija in
 • neceliakalna občutljivost na tako imenovan gluten.

Kaj je celiakija?

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki se rodi ob preobčutljivosti na gluten. Do nje pride zaradi genskih ali okoljskih dejavnikov, pri čemer je okoljski dejavnik ravno gluten.

Pri celiakiji so pogosti simptomi napihnjenost, hujšanje, anemija, kronična diareja in malabsorcija. Tem simptomom se pogosto pridružijo tudi:

 • dermatitis,
 • neplodnost,
 • živčne okvare- ki lahko prizadenejo govor, koordinacijo in ravnotežje ipd.

Če se bolezensko stanje ne zdravi, lahko to privede do kronične okvare sluznice tankega črevesja. Črevesna sluznica vsebuje resice, ki pri pravilnem delovanju in izločanju glutena, redno absorbirajo hranila v organe. Če pri celiakiji ne izločate glutena, se te resice znižajo in zmanjšajo ter oslabijo samo absorpcijo, kar lahko vodi do pomanjkanja nekaterih hranil v telesu.

Nasprotje celiakiji je neceliakalno bolezensko stanje

To stanje ima podobne simptome kot celiakija, vendar se pri testu oz. diagnozi na alergijo, le ta izključi kot alergija na pšenico.

Simptomi zanjo so: napenjanje, bolečine v trebuhu, slabost, zgaga, zaprtost ali diareja, ki jim sledijo pridruženi simptomi utrujenosti, glavobola, depresije, meglen um, kožni izpuščaji, bolečine v mišicah in sklepih.

Najboljši način za diagnosticiranje neceliakalne občutljivosti na gluten je brezglutenska dieta. Če ob uporabi opazite spremembo, torej če simptomi ob dieti izzvenijo, veste, da je to-to. Tukaj priporočamo, da se ob takšni odločitvi posvetujete z zdravnikom. Če vam da zeleno luč, lahko brezglutenska dieta postane vaš novi življenjski slog.

3. Živila, ki niso primerna za osebe z bolezenskim stanjem

Kadar imate zgoraj omenjeno bolezensko stanje, se je treba držati priporočenih živil, da se vam stanje ne poslabša.

Živila, ki jih NE SMETE uživati:

 • vsi izdelki iz pšenice, ječmena, ovsa, rži, kamuta, pire – moke,
 • kruh, testenine, pecivo in ostali pekovski izdelki,
 • pivo.

Poglejmo si še, katera so dovoljena živila.

Živila, ki jih LAHKO uživate:

 • mleko, maslo in drugi mlečni izdelki,
 • Sveže meso, ribe in druga morska hrana,
 • jajca, riž, koruza, proso, ajda, soja,
 • sveža zelenjava in sadje, krompir,
 • margarine, olja ter druge maščobe,
 • sol, poper, kis, sladkor, kava, med, čaj,
 • doma pripravljeno pecivo iz brezglutenske moke.

4. Velikokrat kot skrita sestavina v raznih živilih

Gluten je kot skrita sestavina lahko dodana veliko vrstam hrane in dodatkov, kot so razni namazi, omake ipd. Če iščete izključno izdelke brez glutena, bodite pozorni, da izberete takšne, ki imajo oznako internacionalnega certifikata »brez glutena«. Po zakonu je lahko v živilih s to oznako manj kot 20 mg glutena/ kg končnega proizvoda oz. manj kot 20 ppm.

Kadar zasledite izdelek, na katerem je označeno »lahko vsebuje sledove glutena«, pomeni, da živilo ni primerno za tiste, ki bolehate za celiakijo.

5. Simptomi, ki kažejo na občutljivost organizma na gluten

Največkrat so običajni simptomi, ki nakazujejo na bolezen celiakije:

 • driska,
 • slabost,
 • bruhanje,
 • napenjanje in razdražljivost,
 • utrujenost,
 • hujšanje, ker je oteženo vsrkavanje hranilnih snovi.

Ti znaki so posledica občutljivega odziva na sestavino glutena, ki se ji reče prolamin. Ljudje pogosto za težave s prebavo okrivijo gluten, vendar ni v vseh primerih nujno, da je le ta krivec. Pogosto so razlogi drugje, kot npr. porušena črevesna mikrobiota, laktozna intoleranca, razdraženo črevesje ipd.

6. Dogajanje zdravega telesa pri uporabi brezglutenske diete

Veliko ljudi ima zmotno mišljenje, da jim bo brezglutenska dieta izboljšala bolezenska stanja, ki jih morijo. To je seveda zmotno, saj brezglutenska dieta na zdravo telo deluje ravno obratno!

Zdravemu telesu grozi izguba pomembnih mikro in makro hranil, ki so pomembna za normalno delovanje organizma in gradnjo imunskega sistema. Zraven tega izgubi tudi vlaknine, minerale in vitamine- predvsem vitamin B.

7. Zdravstvene težave povezane z glutenom

V primeru zdravstvenih težav, za katere menite, da je kriv gluten, se posvetujte z osebnim zdravnikom ali kar direktno z dietetikom ali gastroenterologom. Tam boste lahko opravili standardni test za odkrivanje celiakije oz. občutljivosti na gluten.

Brezglutenska dieta je torej samo za tiste, katerih telo zavrača gluten.

Recent Posts