Ali je ekološko pridelana zelenjava res toliko boljša?


ekološko pridelana zelenjava

Ekološko pridelana zelenjava je trend v sodobni pridelavi vrtnin. V zadnjih letih se je ta pojem razbohotil tako kot modni trendi v tekstilni in obutveni industriji. Kamorkoli se ozremo nas s temi pojmi zasipajo skoraj vsi mediji. V trgovinah so vse mogoče označbe. Od eko, bio do organske. Kakšna je sploh razlika v teh pojmih. Na fakulteti so nas učili, da je pojem eko oznaka za naravno pridelano hrano v Sloveniji in na Madžarskem, ter Jugovzhodni Evropi. Bio je naravno pridelana hrana v centralni Evropi. Organsko pa v Severni Evropi. Meni pa je še vedno najljubši izraz naravno pridelana hrana. Lepo po slovensko.

Pa je res ekološko pridelana zelenjava boljša od navadno pridelane. Po enostavni presoji , da. Kaj pa v resnici. Poglejmo, kaj pravzaprav opisuje ta pojem. Naravna pridelava zelenjave temelji na sobivanju tal, rastlin, živali in človeka. Z natančno izdelanim načrtom pridelave pridelovalci skrbijo za rodovitnost tal, čistega okolja in izbiro avtohtonih, domačih sort. Pridelek je načeloma manjši in rastline niso tako umetno privlačne. Predvsem pa hitreje pokvarljive. Res je, ta zelenjava nam je bolj prijazna. Vse dokler se jo jemlje iz domačega okolja v sezoni. Vsekakor je še vedno najboljša zelenjava iz domačega vrta. Vendar nam je zaradi različne prsti in vremenskih pojavov največkrat ne uspe samozadostno pridelati. V tem primeru nam naravno pridelana zelenjava iz tržnice ali trgovine pride zelo prav. Po večini pa je ta zelenjava dražja. Njena proizvodnja je manjša in potrebuje večje število rok, kar pa poviša strošek dela. Zato so tudi cene višje. V pripravi je projekt, ko naj bi se kmetje osredotočili le na en izdelek. To bi proizvodnjo bistveno pocenilo. V večini primerov bi bila obdelava z velikimi stroji bolj smiselna. Strošek dela bi se tako zmanjšal. Vendar pa osebno mislim, da bo preteklo še kar nekaj Save, da bodo ti projekti resnično oživeli.

ekološko pridelana zelenjava

Takoj, ko pa ekološko pridelana zelenjava pride iz tujine, in ni sezonske narave, je umetno gojena z pogojnim certifikatom, pa to nič več tiste kakovosti. Takrat se lahko vprašamo, če je ta zelenjava sploh še boljša od zelenjave navadne pridelave. Pa tudi certifikati se nenadzorovano prodajajo. Važno je, da plačaš ceno za certifikat in prikažeš nekaj dela v tej smeri. Vemo, da navadno zelenjavo gojijo z vsem mogočimi sredstvi za hitro in količinsko nenormalno rast. S tem izčrpavajo tla in onesnažujejo zrak. Taka pridelava je v škodo človeku in naravi. Kaj torej storiti? Včasih je dobro uporabiti zdravo kmečko pamet. Že naši predniki so točno vedeli, kaj, kako in kdaj se vzgajajo vrtnine. In če bi jih kdaj vprašali, ali prebrali kakšne njihove zapiske, bi vedeli veliko več o naravni pridelavi zelenjave. Tako bo ekološko pridelana zelenjava tudi resnično človeku prijazna hrana. Naj še zapišem, da človeško telo najbolje izkoristi hranila iz zelenjave, kadar je ta pridelana na naraven način v lokalnem okolju v svoji sezoni in je sveža. Torej, ali je ekološko pridelana zelenjava res toliko boljša? Če je naravno pridelana, sveža, iz lokalnega okolja in sezonska, potem da. Vse ostalo je čisto zaslužkarstvo.

Recent Posts