Kako pridobivajo smrekovo mazilo in zakaj je tako zdravilno?


Čudodelnosti smrekove smole so se po ljudskem izročilu dobro zavedali že 7000 let nazaj. V tej dolgi dobi se je ta lepljiva smrekova tekočina dodobra uveljavila v zdravilstvu in medicini, saj ima pozitivne, skoraj da čudežne učinke na marsikatero zdravstveno težavo. Leta 1990 so bile ravno osebne težave s hrbtenico povod, da se je razvilo popolnoma naravno smrekovo mazilo, ki je od takrat do današnjih dni nabralo celo vrsto zadovoljnih in presenečenih uporabnikov. Zato si poglejmo, v čem se skriva skrivnost tega čudežnega mazila.

Zgodba se prične v slovenskih gozdovih

Skrivnost smrekovega mazila se začne odkrivati v slovenskih gozdovih, kjer na drevesom neinvaziven način pridobivajo smrekovo smolo. Na tak način ohranjajo ekološki odnos do okolja in gozdov, hkrati pa iz njih pridobijo najdragocenejše zdravilne sestavine. Smrekovo mazilo je tako v celoti izdelano iz naravnih sestavin, več kot 50 % sestavin pa je celo iz ekološke pridelave, za kar imajo pridobljene tudi ustrezne certifikate.

Poleg smole, ki je glavna sestavina, smrekovo mazilo sestavljajo tudi palmova mast, čebelji vosek ter bučno in sončnično olje.  Mast je pomembna sestavina vsakega naravnega mazila. Pri smrekovem mazilu je dodana palmova mast pridobljena izključno iz ekološke pridelave, saj se v podjetju Smrekovit dobro zavedajo, kako pomembno je ohranjati naravo in kako veliko škode lahko povzroči intenzivna, neekološka pridelava palmovega olja. Za čvrstost mazila poskrbi naravni čebelji vosek, za mazljivost pa naravni maščobi, bučno in sončnično olje.

Vse te sestavine nastopajo le kot pomožne sestavine, ki pripomorejo k temu, da je smrekovo mazilo tako uporabno in vsestransko.

Zdravilne lastnosti so potrdili tako različni ljudski zdravilci kot tudi sodobna znanost

Povod za proizvodnjo smrekovega mazila pa so bile zagotovo zdravilne lastnosti smrekove smole, ki jih ljudsko izročilo in sodobna medicina ne moreta prešteti. Dejstvo je, da so zdravilne lastnosti smole iglavcev znane po vsem svetu, pri čemer na našem območju med lokalnimi iglavci močno izstopa smrekova smola. Pri svojem delu jo je uporabljal že starogrški Hipokrat, na ozemlju Slovenije pa je na zdravilne lastnosti smrekove smole najglasneje opozarjal pater Simon Ašič.

Smrekovo mazilo ima toliko zdravilnih lastnosti, da je praktično nemogoče našteti vse, za najučinkovitejše pa velja na področju mišic, telesne odpornosti in zdravju kože.

Zelo učinkovito je pri večstranski negi kože. Smrekovo mazilo deluje tako na njeni površini, kot tudi globinsko, saj med drugim spodbuja prekrvavitev, kar pospeši celjenje ran, vpliva pa tudi na počasnejše staranje kože. Pomaga tudi pri zdravljenju različnih kožnih bolezni in izpuščajev. Sodobne raziskave pa so smrekovo mazilo uvrstile tudi kot učinkovito rešitev za zdravljenje preležanin, opeklin, turov in drugih kožnih težav. Učinkovito pa naj bi bilo tudi v boju z nadležnimi glivicami.

Četudi so se zdravilne lastnosti smrekovega mazila med ljudmi začele širiti prav zaradi ljudskega zdravilstva, pa jim ne oporeka niti moderna medicina in razne sodobne raziskave, ki so zdravilne lastnosti smrekove smole le še potrdile tudi na objektivnejšem, znanstvenem nivoju.

Zaradi vsega tega ni čudno, da je iz preprostega smrekovega mazila, ki ga je lastnik podjetja Smrekovit zaradi lastnih potreb po blaženju in zdravljenju težav s hrbtenico razvil dobrih 30 let nazaj, danes nastala uspešna poslovna zgodba z vrsto zadovoljnimi uporabniki, med katerimi marsikdo mazilo brez zadržkov poimenuje kot čudežno mazilo za njegove zdravstvene težave.

Uporaba je veliko preprostejša, kot bi si lahko mislili               

Kljub temu, da je smrekovo mazilo zdravilna maža za celo vrsto zdravstvenih težav, ki jih zdaj z njegovo pomočjo lahko pozdravimo kar doma, je njegova uporaba sila preprosta. Na problematična mesta morate večkrat dnevno nanesti tanek sloj smrekovega mazila in počakate na rezultate. Za določene težave bodo rezultati vidni praktično čez noč, za bolj problematična mesta pa bo potrebna večdnevna redna uporaba.

Smrekovo mazilo pa si lahko v telo vtrete tudi v obliki obloge in tako dosežete, da bodo njegove zdravilne sestavine prodrle še globlje v kožo in boste tako dosegli boljši, predvsem pa hitrejši učinek. Seveda pa je dovoljeno tudi, da smrekovo mazilo uporabljate tudi kot mazivo pri masaži. S tem sicer ne boste dosegli večjega učinka mazila v primerjavi z običajnim nanosom, lahko pa boste poskrbeli za malo romantike, zlasti če vas bo zmasirala vam ljuba oseba. Nikakor pa ni priporočljivo, da smrekovo mazilo uporabljate v kombinaciji z ledom, saj s tem znižate učinkovitost mazila. Če želite doseči občutek hlajenja, vam bolj priporoča uporabo smrekovega mazila s hladilnim učinkom, ki je tudi že v ponudbi.

Predvsem pa pri uporabi smrekovega mazila velja še en napotek. Pred začetkom uporabe na manjšem predelu preverite, ali ste slučajno alergični na katero izmed sestavin mazila. Sicer so za možnost alergije na smrekovo smolo možnosti zelo majhne, toda preventiva je boljša kot kurativa.

Smrekovo mazilo zagotovo velja za vsestransko mazilo, ki odpravi marsikatero zdravstveno težavo na organizmu in tudi naravi prijazen način. Zato poskrbite, da ne bo manjkal v vaši domači lekarni.

Recent Posts