Kamin: srce vsakega modernega doma


Ljudje in ogenj sta že od pradavnine naprej neločljiva zaveznika. Ljudje dandanes svojih domov sicer ne grejejo več z odprtim ognjem, se pa v vedno več domovih pojavlja njegova novodobna različica- kamin. Ti že vrsto let ogrevajo tako domove kot tudi srca številnih Slovencev, vedno bolj pa postajajo popularen način ogrevanja v moderno zasnovanih hišah. Naj se nežna toplota, ki jo lahko oddaja le kamin, razlega tudi po vašem domu. V nadaljevanju članka vam predstavljamo nekaj najbolj pomenih aspektov, ki jih je potrebno vedeti pred in po nakupu kamina.

kamin

Kako velik kamin je priporočljivo izbrati glede na kvadraturo vašega doma?

Pri tem vprašanju je potrebno razmišljati predvsem o tem, kakšno kvadraturo prostora želite ogrevati s svojim bodočim kaminom. Velikost kamina je pogojena z njegov močjo, kar pomeni, da če boste izbrali prevelik kamin s premočnim delovanjem, bivanje v prostoru zagotovo ne bo prijetno. Obratno pa se lahko uštejete tudi v primeru, da za svoj prostor kupite premajhen kamin, ki pa ne bo v celoti ogrel prostora. Sami predlagamo, da si primernost kamina izračunate po naslednji formuli: višina prostora (m), krat dolžina (m), krat širina. To pomnožimo s 0,07 in dobimo primerno moč delovanja kamina za vaš prostor. Generalno gledano se za majhne prostore predlaga kamin z močjo 20 do maksimalno 60 W na kvadratni meter. Pri večjih prostorih pa z močjo tam do 100 W na kvadratni meter.

Kje v hiši je najbolje postaviti kamin?

Pri tem se lahko pogovarjamo o dveh možnostih postavitve. Pri prvi kamin nameščate v že zgrajeno hišo, kar pomeni, da boste morali narediti nekaj več prilagoditev. Pri tem boste morali postavitev prilagoditi mestu dimnika in poskrbeti, da bo ta dovolj tesen. S tem si boste prav tako zmanjšali izgube pri vleku. Druga možnost pa je, da si kamin vmislite že pred izgradnjo novogradnje, kar vam bo posledično dalo veliko bolj proste roke za odločanje o poziciji kamina. Priporočljiva je postavitev, ki omogoča, da skozi vrata in okna prihaja svež zrak, ki po prostoru tako pride do kurišča. Na ta način boste kaminu, ki nima kanala za lastno dovajane svežega zraka omogočali prost dotok od zunaj. Pri postavitvi kamina je potrebno še posebej v novogradnjah upoštevati, da poskrbite dodatno zunanje dovajanje svežega zraka, saj okna, vrata in druge odprtine izjemno tesnijo.

Postavitev kamina je pogosto odvisna tudi od same prostorske razporeditve elementov. Ne smete pozabiti, da mora biti le-ta najprej logično urejena in primerna za nemoteno bivanje.

Postavitev kamina v drugih predelih hiše in eksterierju

Večinoma se kamini postavljajo v skupinske, bolj družabne prostore, kot je dnevna soba, jedilnica ali tako imenovani »zabavni prostori« (igralnice, ipd.). Prav tako pa se lahko poslužite tudi nekoliko drugačne postavitve kamina v prizidke, sobe in celo zimski vrt ali zastekljeno teraso. Vsekakor morate ob tem imeti nameščeno tudi centralno ogrevanje drugih prostorov. Na ta način lahko znotraj lastne hiše ustavite prijeten zimski vrt za svoje rastline in ležerno poležavanje. Uporabnost kamina pa sega tudi izven meja hiše, saj ga lahko uporabite tudi v vrtni ali počitniški hišici, na terasi, ali drugih primernih zunanjih prostorih. Pri tem vam svetujemo, da dobro razmislite o tem v katero smer neba bo gledala odprtina kamina. Sami priporočamo zahodno stran, saj kamin v tem primeru dobi veliko pomoč s strani večernega sonca. Pri postavitvi v zunanjih predelih kot so letna kuhinja ipd. bodite pozorni na to, da boste kaminu namenili dovolj velik nadstrešek, ki bo ga bo ščitil pred neprijetnimi vremenskimi vplivi.

Kot lahko razberete iz zgoraj zapisanega, dejansko ne moramo najti neprimernega mesta za postavitev kamina. Njegova izredna prilagodljivost različnih modelov in verzij je primerna prav za vsak prostor. Ob primerni in smiselni postavitvi pa vam uživanje v toplini kamina zagotovo ne uide. Naj kamin postane tudi del vašega doma, zagotovo vam ne bo žal.

Recent Posts