Kako lahko kanalete pomagajo ohranjati našo naravo v boljšem stanju?


Kadar na novo gradite ali obnavljate stanovanjski ali poslovni objekt, je treba nekaj pozornosti prav tako nameniti zaščiti same stavbe. Pri tem nam lahko pomagajo kanalete in rešetke, ki odlično opravljajo svoje delo ob morebitnih hudournikih, močnejših nalivih ter poplavah.

To, da lahko sama narava in meteorne vode naredijo veliko škodo na stavbi oz. gradbenem sestavu objekta, nam je vsem znano, kajne? Novodobni sistemi za odvajanje vode danes že ponujajo ogromno rešitev in možnosti, da lahko primerno poskrbimo za zaščito svojih objektov in jih tako ohranjamo brez vlažne, varne, funkcionalne ter ob enem na videz lepe.

kanalete

Kaj pravzaprav so kanalete in kako nam pomagajo ohranjati naravo?

Kanalete so odvodni kanali, ki odlično služijo namenu odvoda meteorne oziroma odpadne vode in s tem zaščitijo vašo stanovanjsko ali poslovno stavbo pred poplavami. Kanalete so prilagojene za odvodnjavanje iz različnih površin, zato tudi obstaja več različnih vrst le teh.

Seveda se morate zavedati, da vsaka površina zahteva svoje specifične lastnosti po odvodavanju, zato je treba ob sami gradnji sistema dobro načrtovati in funkcionalno postaviti kanalete, ki bodo odlično služile svojemu namenu.

Kanalete pa niso le lep videz, vendar so prav tako funkcionalen in učinkovit pripomoček, ki ga uporabljamo tudi za varovanje okolja oz. preprečevanje vstopu raznih strupov v zemljo.

Vrste in kakovosti kanalete

Na trgu lahko najdete že veliko vrst in velikosti kanalet, ki služijo različnim materialom in namenom. Najpogosteje so izbrane kanalete 2PR, ki so izdelane iz zelo kakovostnega PE-HD, ekološkega materiala, ki se lahko 100 % reciklira ter zagotavlja obstojnost proti agresivnim medijem.

Izbirate lahko med različnimi materiali:

 • litoželeznimi kanaletami,
 • nerjavečimi oz. inox kanaletami,
 • PE-HD (polietilen visoke gostote) kanaletami ali okolju prijazna plastika,
 • vroče cinkanimi kanaletami.

Vsak material je primeren za drugo površino oz. območje, kjer bi jo uporabili za odvajanje meteornih voda. Vsak material ima svoje prednosti in lastnosti, zaradi česar je boljši za uporabo na določenih površinah.

Zakaj izbrati PE-HD oz. betonske kanalete?

Vsak material ima svoje prednosti pred drugim, zato si kar poglejmo, kaj vsak od njiju ponuja in kateri bi bil boljša izbira za vaš problem.

Kanalete 2PR PE-HD:

 • ta program oz. material ponuja že v osnovi veliko število dimenzij, širin in višin, svetle kot tudi vgradne širine in višine;
 • ponuja tudi nizke vgradne višine, ki so odlična alternativa za terase, balkone, prostor ob bazenu;
 • program za kanalete PE-HD je proizveden in certificiran iz strani EU standarda EN 1433, kar pomeni, da se redno in skrbno vodi preverjanje materiala, nosilnosti, tako da se lahko zagotovi neprekinjena garancija proizvajalca.
 • Kanalete PE-HD pokrivajo vse obremenilne razrede od 1,5 t do 90 t;
 • imajo možnost simetrične ali asimetrične rege v inox izvedbi;
 • zagotavljajo se tudi zaključne stene, z iztokom ali slepe, peskolove, revizijske ter druge elemente oz. opremo.

Čemu so namenjene PE-HD kanalete?

Kanalete PE-HD so namenjene predvsem odvodnjavanju meteorne vode s teras, garaž, tuš, vhodov, športnih površin, obrnjene strehe, dvorišč, peš poti, vrtnih površin, površin ob bazenu ter prav tako industrijskih površin. Primerne so pa prav tako za odvodnjavanje vode iz tuš kabine.

Le te so visoko odporne proti morebitnim agresivnim snovem, kot so: kemikalije, soli, kisline, zmrzal, olja in podobno.

Kanalete betonski program nudi:

 • različne širine in višine, tako vgradne kot svetle;
 • pokriva kanalete s padcem 0,5 % in tudi takšne brez padca;
 • podpira tudi nizke vgradne višine, kar je pomembno pri situacijah, kjer ni veliko prostora za samo vgradnjo;
 • ta program certificira EU standard EN 1433;
 • proizvajalec se zaveže, da bo redno in striktno preverjal kakovost, odzivnost ter lastnost kanalet ter zagotovil neprekinjeno garancijo;
 • betonske kanalete pokrivajo vse težne razrede, od 1,5 t do 90 t;
 • iz betonskega programa se zagotavljajo tudi zaključne stene z iztokom, slepe stene, ter revizijske in peskolovne elemente.

Čemu so namenjene betonske kanalete?

Betonske kanalete služijo predvsem za odvodnjavanje površinskih voda iz kolesarskih stez, pešpoti, dvorišč ter parkirišč. Z novim ekološkim načinom se lahko korodiranju izognete z ustreznim dodatnim premazom.

Vse kanalete so proizvedene v skladu z EU standardom EN 1433, imajo pridobljen certifikat in njihov proizvajalec ima ISO 9001 : 2000. Vse so torej izdelane tako, da izpolnjujejo zahteve EU, so enostavne za vgradnjo, imajo možnost različnih priklopov cevi, tako horizontalno kot vertikalno, s sistemom se ujemajo tudi peskolovi ter zaključne stene.

Rešetke, ki se položijo na vrh kanalete, so izdelane iz različnih materialov, ki ponujajo dolgotrajnost in so prilagojene za vsak »prostor« posebej. Ko položimo rešetko čez kanalete, se le ta več ne vidi in lahko uživamo ob lepem pogledu na izbrano rešetko, ki prav tako daje okolju pristen videz.

Če potrebujete prenovo ali novogradnjo kanalete, so vam pri podjetju 2PR z veseljem na voljo. Njihovi strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali in vam podali svoje znanje ter svetovali ob morebitnih težavah. Vaše zadovoljstvo, njim pomeni popoln uspeh!

Recent Posts