Klevevž- turistični zaklad Dolenjske!


Če razmišljate o kakšnem zanimivem izletu s prijatelji ali družinskimi člani, je Klevevž prava izbira za vas, saj je že nekaj let to zelo obiskana destinacija, kjer se lahko razvajate v toplem naravnem vrelcu in lepi naravi. Izlet na to območje je še bolj idealen pozimi, ko se nad bazenom dvigne para in voda dobi kar 24 stopinj Celzija, kar je popolno za kopanje. Zato naslednjič ne pozabite sabo prinesti kopalk, ko obiščete ta prečudovit kraj. Poleg tega pa je v bližini tudi zapuščen mlin, grad in hrib Homec na katerega se lahko povzpnete in naredite izlet še bolj zabaven, ter aktiven. Ne le to, ampak tudi sam obisk na Klevevž je popolnoma brezplačen, ker ni potrebno plačevati nobenih vstopnin in parkirnin.

Kje točno se nahaja?

Klevevž se nahaja na dolenjskem, blizu Šmarjeških toplic pri vasi Grič, kjer sotesko obdajajo manjši slapovi potoka Radulja. Če se do tja odpravite z avtom, imate na razpolago veliko brezplačno parkirišče, katero se nahaja pri cerkvi. Od parkirišča naprej, kjer ste parkirali svoj avto, sledite pohodni tabli, katera vas bo vodila po shojenih gozdnih poteh do potoka Radulje. Pot nato nadaljujete ob vznožju grajskega griča in po nekaj minutah hoje boste opazili  prelepe termalne vode, oziroma Klevevž.

Zelo lep prispevek o tem kraju je napisal slovenski popotnik Tomaž Gorec in zraven posnel zanimiv videoposnetek o svojih izkušnjah. Lahko si preberete in pogledate še druge obiske različnih krajev po svetu, na njegovem blogu in YouTube kanalu, na katerega se lahko naročite. Sigurno boste tudi vi našli kakšen kraj, kateri bo popoln za družinski izlet na kakšen lep, sončen vikend.

Klevevz-1

Zanimivost naravnega vrelca Klevevž

Že zgoraj smo omenili nekaj zanimivosti tega naravnega vrelca, ki kar čaka na naš obisk. Torej, če še enkrat omenimo, ima Klevevž stalno temperaturo vode 24,8 stopinj Celzija in vsebuje najmanj 1000 mg raztopljene trdne snovi in kar 250 mg, na en liter vode, raztopljenega ogljikovega dioksida. Zaradi vseh teh karbonatnih kamnin, ki so v vrelcu, je voda zato termalna. Voda v njem ima lahko tudi pri minus 10 stopinjah Celzija okoli 24 stopinj, ampak takrat jih je le malo takih, ki si upa skočiti vanj in je to za nekatere kar velik izziv. Tomaž Gorec je eden od teh, ki bo naslednje leto, pozimi, probal tudi sam skočiti vanj, da vidi kakšen je občutek.

Po tem, ko se bost ohladili ali ogreli v naravnem grelcu Kelvevž, imate v bližini še ekološko kmetijo pri Martinovih, katera nudi okusno Slovensko tradicionalno hrano, pridelano doma in je lokalnega izvora. Najmlajši se bodo lahko med tem zamotili z raznimi živalcami, kot so mačke, psi, konji, osli, pujski, krave, zajčki in kokoši, ki jih imajo na svoji kmetiji, ter jih bodo tako lahko jezdili in krmili. Gospodar kmetije nudi otrokom tudi vožnjo s traktorjem in razne delavnice, ter igre na bližnjem igrišču. To je popolna priložnost za starše, da se sprostijo in brez skrbi uživajo v nasmejanih obrazih svojih otrok.

Obisk Klevevža se splača

Torej zdaj veste kam na družinski izlet, ko bo lepo vreme in boste imeli na razpolago dovolj časa, da si ogledate naravni vrelec Klevevž in uživate v dobri hrani. Preberite si še kakšne članke, ki jih je napisal Tomaž Gorec in objavil na svoj blog, ter si kakšnega shranite, da boste naslednjič vedeli kam na izlet. Slovenija je res lepa dežela, ki jo včasih premalo cenimo. Na razpolago imamo toliko lepih krajev in znamenitosti, ki jih lahko obiščemo, da je res škoda, da za njih ne ve več ljudi. Zato je tudi namen Tomaža Gorca, da ljudem pokaže čim več takih zanimivih krajev, kot je na primer Klevež. Seveda pa potuje tudi po drugih državah in se uči novih kultur, ter znanja, z njim pa je vedno nekdo, ki mu dela družbo, saj je najbolje potovati v družbi nekoga, ki ga imamo radi ali pa z nekom, ki nam zna skrajšati čas in popestriti izlet.

Dan danes je zelo pomembno, da gremo vsak dan malo v naravo, se sprehodimo, nadihamo svežega zraka, ter pozabimo na vse skrbi, ki se sprehajajo po naši glavi, saj smo zadnje čase  veliko zaprti v notranjih prostorih, okoli elektronskih naprav kjer pozabimo na naše potrebe in zdravje. To lahko privede tudi do veliko posledic, kot je slab imunski sistem, izčrpanost, težave s hrbtenico, išias in še kaj bi se našlo.

Recent Posts