Ali je uživanje kreatina dobro za naše zdravje?


Kreatin je bil odkrit že leta 1832 in sicer v Franciji, ko so ugotovili, kako zelo je pomemben za zdravje ljudi in kakšno vlogo ima v športu. Vendar ni bil širše dostopen ljudem za množično uporabo vse do leta 1992, ko so vpliv kreatina na športnike potrdili na olimpijadi v Barceloni in ga sprostili za široko uporabo. Tako je kreatin postal pomemben del športne in rekreativne prehrane za vsak dan.

Kreatin je organska dušikova kislina, ki ga naše telo proizvaja samo in sicer ena do dva grama na dan v ledvicah, tudi v jetrih in trebušni slinavki. Ta organska dušikova kislina sodeluje pri tvorbi adenzoin trifosfata (ATP) in tako zagotavlja energijo za delovanje mišic ter živčevja. Lahko ga zaužijemo s hrano, kar zna biti težko, saj ga s hrano dobimo premajhno količino. Zato je prehransko dopolnilo s kreatinom kot je na primer THE Creatine zelo priljubljen izdelek med športniki, ki se aktivno ukvarjajo z dvigovanjem uteži, drugimi športi in bodybuildingom. Kreatin kot prehransko dopolnilo deluje hitro in je učinkovit, ne samo za športnike, tudi za vse ostale, neglede na poklic, pa naj bo narava vašega dela fizično delo ali pisarniško. Potrebujemo snovi, ki gradijo naše mišice in živčevje, saj brez tega ne moremo živeti.

Naše mišice so tiste, ki večinoma, skoraj 95 % kreatina skladiščijo v telesu. Mišice, ki so namenjen hitrim reakcijam vsebujejo veliko več kreatina, kot rdeče mišice, ki ga ne potrebujejo toliko, ker so počasne mišice, ki so zelo vzdržljiva in se ne utrudijo prav hitro.

Kako kreatin vpliva na telesne zmogljivosti?

Poznamo preko dvesto različnih znanstvenih raziskav v zvezi z uživanjem kreatina in kako izboljšuje telesne sposobnosti, ki so potrdile, da ni dvoma o tem, da je prav kreatin ključnega pomena. Največji učinek so občutili ljudje, ki uporabljajo hitre mišice, manjšega pa tisti, ki imajo več počasnih mišic. Da bi vnašanje kreatina v telo imelo negativne posledice, ni znano.

 

Kreatin bo športnikom in rekreativcem pomagal, da bodo lahko hitreje nadaljevali s treningi, saj se zaradi vnašanja kreatina celice v mišicah bistveno hitreje obnavljajo in regenerirajo. Pomaga tudi tako, da se energija v mišice dovaja dlje časa, torej je taka oseba bolj vztrajna in se kasneje utrudi. To je pomembno tudi za fizične delavce in ne samo za športnike.

S pomočjo kreatina boste hitreje pridobivali mišično maso. Poleg tega vežejo vodo v mišice. Kreatin povečuje volumen mišic, saj s pomočjo vode ustvarja anabolno okolje, ki omogoči mišicam rast in razvoj.

Potrebno je poudariti, da povečuje tudi boljšo prebavo ogljikovih hidratov, kar je dobra novica za vse, ki jih radi uporabljate pri prehrani. Znano je tudi, da zmanjšujejo porabo maščob, kar pa ne vpliva na proces hujšanja, ampak se ta proces samo upočasni. Zanimivo je, da se s pomočjo kreatina izboljša celo stanje pri mišični distrofiji in Alzheimerjevi bolezni.

Katere vrste pripravkov iz kreatina poznamo?

Kreatin monohidrat pod blagovno znamko THE Creatine je ena najbolj razširjenih ter opaznih prehranskih dodatkov na trgu. Dopolnjujejo jih še kreatin etil ester z imenom THE CEE, potem so še citrat, glukonat, dikretlin maltat in fosfat. Vse naštete oblike so dejansko učinkovite ter bodo gotovo pravile svoje delo, za katerega so kreirane. Bistvena razlika med vsemi izdelki je zgolj v tem, kako hitro se kreatin absorbira v mišice oziroma v celice mišic ter koliko vode bo zaradi tega na sebe vlekla mišica.

Kreatini, ki so monohidrati so na primer izjemno učinkoviti. Ker pa se počasneje prebavljajo in se počasneje tudi absorbirajo v mišice, imajo nekateri zaradi njih prebavne težave, zato raje posežejo po drugih preparatih. Ta izdelek tudi veže na sebe precej vode, kar pri nekaterih športih zaradi telesne teže ni zaželeno. Zato je oblika etil ester za takšne osebe bolj primerna.

X3M Creatine Power pa je mešanica petih različnih kreatinov in ne vsebuje ogljikovih hidratov, zato povečajo mišično maso tudi pri intenzivnih športih. Tisti, ki težje pridobijo mišično maso pa lahko uporabijo izdelek All in 1 CREATINE, ki je čist pripravek z ogljikovimi hidrati, ki so v tem primeru namenjeni kot transportni sistem do celic, za kar poskrbita taurin in lipoična kislina.

Varno jemanje prehrambnega pripravka iz kreatina

Po raziskavah sodeč je kreatin varen za uporabo v vsakdanji prehrani, potrebno pa je sledili navodilom proizvajalca glede časa in načina vnosa, saj pri nekaterih ljudeh lahko povzroči slabost in drisko. V tem primeru najprej ugotovite, ali ste kreatin dobro raztopili v vodi.

Približno 5 do 7 dni traja, da se telo napolni s kreatinom. Nato sledi faza vzdrževanja, kar pomeni 4 do 5 odmerkov dnevno po 5 g kreatina. Ta se vnaša pred in po treningu, na kar se zaužije še beljakovinski napitek kot je na primer THE Amino Whey. Če pa ne trenirate, se napitek zaužije 15 minut pred jedjo in sicer na tešče.

V primeru, da ne želite, da bi se vam zaradi vode povečala telesna teža, potem se uporabijo drugi izdelki, kot je THE CEE na podlagi kreatin etuil estra, ki se uživajo v manjših odmerkih po 3 grame, mišice pa se napolnijo nekje v treh do štirih tednih.

Recent Posts