Lesna volna – naravna izolacija, prijazna uporabniku in tudi okolju


Izolacija bivalnega prostora je izrednega pomena, saj lahko z dobro izolacijo prihranite pri porabi energije in denarja za ogrevanje doma. Še pred kratkim so se posamezniki v večini odločali za umetne izolativne materiale, kot sta steklena volna ali stiropor, ki pa sta do okolja in uporabnikov manj prijazna kot naravni izolativnimi materiali. Danes že tudi na slovenskem tržišču lahko izbirate med veliko različnimi naravnimi izolacijami; lanena izolacija, izolacija iz konoplje, lesnih vlaken, ovčje volne, kokosovih vlaken, trstike pa tudi izolacija iz perlita – ekspandiran vulkanski kamen. V gradbeništvu označujejo naravni material kot tisti, ki je bil v bolj ali manj nepredelani obliki odvzet iz naravnega okolja. Kaj torej izbrati? Za nasvet povprašajte strokovnjaka in pri izbiri upoštevajte vse fizikalne zahteve vašega objekta in pa seveda osebne želje. Ena od možnosti je lesna volna, ki je prava izbira vseh ljubiteljev narave in je v nadaljevanju podrobneje predstavljena.

Lesna volna oz. izolacija iz lesnih vlaken je v zadnjih letih že zelo razširjena in priljubljena. Na tržišču je na voljo v ploščah za različne namene uporabe ali v razsutem stanju. Plošče so v različnih debelinah, za vezivo pa se uporabljajo posebna mineralni dodatki. Takšne plošče odlikuje velik fazni zamik, saj 30 centimetrov debela plast lesnih vlaken omogoča tudi do 17 ur zamika toplotnih izgub. Toplotna prevodnost lesne volne znaša približno med 0,040 in 0,045 W/mK.

lesna volna material

Izolacijske plošče iz lesne volne

Izolacija iz lesnih vlaken oz. lesna volna v obliki plošč je enostavna ter hitra za montažo. Plošče so stabilne in enostavne za pritrjevanje oz. uporabo. Če ste pomislili, da takšna izolacija ni preveč dobra izbira v primeru požara, se motite, saj so odporne proti ognju. Naravne plošče so narejene iz različnih lesnih vlaken. Glede namena uporabe so plošče različnih debelin, trdote in so jim dodane različne mineralne snovi, kot so na primer borova sol, polimeri, amonijev fosfat itd. Različni dodatki naravnim izolacijskim ploščam pripomorejo k večji strukturni stabilnosti, ognjevarnosti, delujejo pa tudi proti plesni, različnim insektom, gnitju itd. Mehke izolacijske plošče so na primer odprte za difuzijo vodne pare, prav zaradi tega lahko vlaga prosto prehaja skozi toplotni ovoj. V tem primeru se plošča ne bo stisnila, posedla ali kakorkoli drugače spremenila svoje fizikalne lastnosti. Sposobnost sprejemanja in oddajanja vlage je pri lesenih izolacijah kar štirikrat višja kot pri ostalih konvencionalnih izolacijskih materialih. Lesna volna zavira nastanek kondenza vodne pare, ki lahko na dolgi rok poškoduje izolacijo. Z lesnimi ploščami se najpogosteje izolirajo različne stene, tla, ostrešje, stropne plošče in mansarde.

Lesna volna v razsutem stanju

V primeru, da potrebujete izolacijo za težje dostopne dele na primer med konstrukcijskimi elementi, so na voljo tudi posamezna lesna vlakna. Z uporabo posameznih vlaken se boste izognili nastanku zračnih rež in žepov ob stikih ter posledičnim toplotnim izgubam.

lesna-volna-1

Lesna volna – okolju zelo prijazna izbira

Lesna volna je zelo prijazna uporabniku, saj je narejena iz naravnih materialov, za njeno proizvodnjo se porabi malo energije in kot taka zmanjšuje negativne vplive na okolje. Zato je zelo pomembno, da material za lesno izolacijo prihaja iz neposredne bližine, da pri prevozu porabi čim manj energije. Lesna volna je po končani življenjski dobi primerna za biorazgradnjo, enostavno uničenje, ali pa za recikliranje. To je predvsem odvisno od dodatkov, ki jih vsebuje. Na meritvah se je izkazala kot izvrstna zvočna in toplotna izolacija. Posledično je v bivalnem prostoru bolj konstantna temperatura, poleti se prostor počasneje segreva in boste posledično manj uporabljali klimo, pozimi pa se prostor počasneje ohlaja in boste posledično manj ogrevali dom. Tako boste dobili bolj zdravo bivalno okolje ter občutno znižali stroške, hkrati pa še zmanjšali negativne vplive na okolje, predvsem izpuste ogljikovega dioksida.

 

Recent Posts