Male čistilne naprave so ključen del mozaika pri varovanju okolja


male čistilne naprave

Vsa gospodinjstva proizvedejo velike količine odpadne vode, ker pa gre za odplake, ki so polne škodljivih snovi, je treba to vodo, preden jo spustimo nazaj v okolje, prečistiti. Če nimate možnosti povezave na javno kanalizacijsko omrežje, morate za odvajanje odpadnih voda poskrbeti sami. Tukaj pridejo prav čistilne naprave, s katerimi lahko z raznimi kemijskimi, biološkimi in fizičnimi procesi očistimo vodo do te mere, da ni več škodljiva za okolje in je varna za uživanje. Za hiše, vikende in ostale bivalne objekte je primerna mala čistilna naprava, medtem ko se za industrijo uporabljajo velike čistilne naprave. Vsekakor je komunalni priključek držaji od male čistilne naprave. Cene se razlikujejo glede na velikost in vrsto čistilne naprave, podrobneje pa vam jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Kako male čistilne naprave delujejo?

Prva stopnja je mehansko čiščenje, pri katerem se odstranjuje trde odpadke s pomočjo posebnih filtrov, ki zadržijo odpadke, ki so večji od 5mm. Nato gre prefiltrirana, a še vedno umazana voda v posebne posode, oziroma bazene, kjer se začne biološko čiščenje, oziroma razgradnja organskih snovi. V bazenih so mikroorganizmi, ki se prehranjujejo z umazanijo in jo s tem razgradijo. Da se razgradnja umazanije pospeši, je treba v bazene s posebnimi napravami dovajati kisik. Nato se vodo prelije v usedalnik, kjer se še dodatno prečisti s tem, ko se poseda. Iz tega bazena je voda speljana nazaj v okolje.

Vrste malih čistilnih naprav

Cena male čistilne naprave je odvisna tudi od vrste naprave. Poznamo več vrst čistilnih naprav:

  1. Pretočne male čistilne naprave – njihova prednost je v tem, da so zelo majhne in enostavne za uporabo. Pri tej napravi se v prvem koraku odpadni delci ločijo od onesnažene vode s tem, ko se usedajo. Nato se v umazano vodo dodaja zrak skozi prezračevalne kanale, da mIkroorganizmi lažje dokončno razkrojijo odplake. Voda gre nato še v zadnji prekat, kjer se mikroorganizmi ločijo od prečiščene vode, ta pa gre nazaj v okolje.
  2. Rastlinske čistilne naprave – za svoje delovanje izrabljajo rast rastlin. Čistilna naprava je gredica, na kateri so posajene rastline, ki uspevajo v močvirju. Na dnu je folija, ki ločuje gredo od ostale prsti in tako preprečuje vdor onesnažene vode v podtalnico in jo s tem zaščiti. V zimskem času je taka mala čistilna naprava slabo delujoča, ker rastline počivajo.
  3. Membranske čistilne naprave (MBR) – čistijo s pomočjo aktivnega blata. Proces očiščenja se dogaja znotraj membrane, ki ima ob iztoku majhne luknjice, katerih naloga je preprečevanje prehajanje virusov in bakterij. Ta sistem je visoko kakovosten, vendar pa je zaradi nepreizkušenosti, na območjih varovanja, prepovedan. Ker je kvaliteta očiščene vode večja, je tudi cena membranske čistilne naprave dražja.
  4. SBR čistilne naprave – biološko čiščenje, ki s pomočjo aktivnega blata iz odpadne vode izloči fosfor, ogljikove spojine in hranila. Prečiščevanje poteka v štirih fazah. Najprej se odstranijo netopni delci, nato sledi zračenje, ko s pomočjo dodanega kisika nastajajo mikroorganizmi, ki se s čiščenejm umazane vode pretvorijo v živo blato. Sledi faza mirovanja, v kateri se blato potopi na dno, očiščena voda pa ostane na vrhu. V zadnji fazi se voda prečrpa v okolje, blato pa se ponovno uporabi. Ta sistem velja za najučinkovitejši sistem, ki je enostaven za vgradnjo in ne potrebuje veliko prostora.

    male čistilne naprave cena

Po principu SBR sistema deluje tudi mala čistilna naprava Solido SMART v betonskem rezervoarju, ki jo boste pri podjetju Cementni izdelki Gorec d.o.o. našli po zelo ugodni ceni. Na njihovi spletni strani si poglejte še ostale čistilne naprave, za nasvet pa vprašajte njihovega strokovnjaka, ki vam bo z veseljem pomagal in odgovoril na vsa zastavljena vprašanja. Cementni izdelki Gorec je družinsko podjetje, ki je na trgu že več kot 50 let. Njihovo vodilo je kakovost, kar dokazujejo s tem, da ponujajo certificirane proizvode po višjih standardih, kot je to potrebno. V njihovem podjetju proizvajajo izdelke v skladu z evropskimi standardi in slovenskim tehničnim soglasjem. Kontrolo kakovosti opravljajo v svojem lastnem laboratorju, v sklopu katerega nudijo tudi informativna preizkušanja vzorcev čistilnih naprav. Poleg čistilnih naprav boste v njihovi ponudbi našli tudi druge cementne izdelke, kot so monolitni ali segmentni zbiralniki vode in lovilci olj, zlasti ap se ponašajo s svojim cementnim programom.

Veliko je faktorjev pri nakupu male čistilne naprave, cena pa je odvisna tudi od ponudnika. Preden izberete pravega, se pozanimajte, kaj je vključeno v ceno: samo čistilna naprava ali tudi vgradnja z vsemi deli. Običajno je v ceno male čistilne naprave vključena sama čistilna naprava, dostava, priklop in zagon. Za ostala gradbena in zemeljska dela pa morate poskrbeti sami.

Kakšna je cena male čistilne naprave?

Cena male čistilne naprave je odvisna od vrste naprave, ponudnika in števila uporabnikov. Za gospodinjstvo, ki šteje 5 članov, se cena male čistilne naprave giblje okrog 2500 evrov. Če boste izbrali biološko čistilno napravo, boste za dobavo in montažo odšteli približno 3000 evrov, če pa vas bolj mika rastlinska mala čistilna naprava, boste zanjo morali odšteti z montažo vred cca 3500 evrov. Točne informacije najdete kar neposredno pri enem od najbolj prepoznanih in uveljavljenih ponudnikov pri nas, podjetju Cementni izdelki Gorec d.o.o., kjer bodo na vaše povpraševanje hitro odgovorili, vam svetovali, in se z vami dogovorili glede vseh podrobnosti.

male čistilne naprave cena

Nakup male čistilne naprave je lahko celo prihranek

Z nakupom male čistilne naprave lahko prihranite, če izberete pravilno napravo. Spremljajte aktualne razpise, preko katerih lahko z nakupom male čistilne naprave dobite nepovratna sredstva. Lahko pa se obrnete na EKO sklad in izpolnite vlogo za odobritev kredita za nakup male čistilne naprave. Nekatere občine nudijo subvencijo za nakup čistilne naprave. Sredstva ponavadi krijejo med 30 % in 60 % celotne cene male čistilne naprave. Pred nakupom se pozanimajte, ali tudi vaša občina omogoča to vrsto financiranja. Za izpolnitev pogojev za prejem subvencije mora imeti naprava ustrezne certifikate, priskrbeti pa morate tudi ostale dokumente o čistilni napravi in o dobavitelju. Z vgradnjo čistilne naprave ste upravičeni do olajšav na okoljske dajatve, saj z njeno uporabo prispevate k čistejšemu okolju. Če želite koristiti olajšavo, morate na komunalno podjetje poslati ustrezno vlogo, ki jo najdete kar na njihovi spletni strani.

Vaša čistilna naprava lahko s pravilnim delovanjem zmanjša okoljske dajatve tudi za 90 %, kar pomeni velik prihranek za gospodinjstvo. So tudi izredno varčne, saj za delovanje stroške predstavlja samo poraba električne energija za priklop. V primerjavi s stroški javne kanalizacije, ki se letno gibljejo okrog 130 evrov, so stroški uporabe čistilne naprave skoraj za polovico nižji. Cena male čistilne naprave je res izredno nizka, glede na to, da z njo veliko prihranimo že z uporabo. Kar je pa še najpomembnejše, da z načinom delovanja mala čistilna naprava varuje okolje.

Recent Posts