Niso vsi zobni implantati enaki. Kako izbrati prave?


Zobni implantati se uporabljajo že vrsto let za nadomeščanje izpadlih zob, lahko pa se jih uporabi tudi za podporo mostov ali zobnih protez. Vsadek je narejen iz titana, kovina, ki je bio kompatibilna omogoča, da vsadki ne povzročajo alergijskih reakcij. Primerni so za vse generacije, ker pa niso vsi zobni implantati enaki, se pred posegom pogovorite z zobozdravnikom.

Postopek vgraditve implantata je precej enostaven in ga lahko opravi tudi osebni zobozdravnik. V nekaterih bolj zahtevnih primerih postopek opravi oralni kirurg ali pa parodontolog. Postopek se začne s pogovorom z zobozdravnikom, oziroma oralnim kirurgom, kjer se pogovorita vse o možnih zapletih, dobrih in slabih straneh zobnih vsadkov. Po pregledu ustne votline in zobnega rentgena se bo odločil, če so pogoji ustrezni za vsaditev zobnega vsadka. Zobni implantati se praviloma vsadijo v lokalni anesteziji, poseg pa traja približno 30 minut. Manjša oteklina in rahla bolečina, ki se pojavita po posegu, hitro mineta, vseeno pa se priporoča kakšen dan počitka. Po treh mesecih, toliko traja, da se implantat zraste s kostjo, zobozdravnik odpre vsadek in preveri, koliko je bila vstavitev uspešna. Dva tedna kasneje se v zadnjem postopku izdela protetična krona.

zobni implantati

Ali so zobni implantati primerni za vsakogar?

Zobni vsadki so primerni za vse starostne skupine, le pri mlajših je pametno počakati, dokler se ne konča rast čeljusti in obraza. Sicer pa se zobni implantati odsvetujejo ljudem, katerih osnovno zdravstveno stanje ne dopušča normalno okrevanje, kot so naprimer sladkorni bolniki, bolniki z AIDS-om, karcinomom, osteoporozo, bolniki z respiratornimi in srčno žilnimi boleznimi. Če imate katerokoli od teh bolezni, se pred posegom posvetujte z osebnim zobozdravnikom in skupaj razmislita o vseh možnih zapletih.

Za ohranjanje zobnih vsadkov je ključna ustna higiena, ki mora biti vsak dan temeljita, zobozdravnik pa mora zagotoviti, da so zobni implantati izdelani tako, da se bolniku omogoča temeljita ustna nega. Poleg uporabe zobne ščetke dvakrat na dan, se priporoča tudi nitkanje zob in uporaba vodne prhe. Prav tako pa se priporoča tudi redne preglede pri zobozdravniku vsaj na vsake tri mesece.

Velikokrat je mogoče zobni vsadek namestiti takoj ob izgubi stalnega zoba, hkrati pa je nanj mogoče izdelati tudi začasno zobno krono. Na ta način se skrajša čakanje na zob, hkrati pa velja tudi, da je najboljši vsadek lasten zob.

Mini zobni implantati

Alternativa klasičnim implantatom so mini zobni vsadki, ki so primerni za paciente z atrofiranimi čeljustnimi grebeni, ki so ponavadi posledica dolgega nošenja zobne proteze. Prav tako so odlična izbira za tiste, ki klasični vsadki ne pridejo v poštev zaradi majhnega medzobnega prostora. Prednosti mini implantatov pa je tudi v tem, da so cenovno ugodnejši, hkrati pa ni potrebe po dodatnih posegih, kot je kostna dograditev. Omogočajo tudi dodatno fiksacijo že nošene proteze, kar pomeni, da ni treba izdelati nove.

zobni implantati

All-on-4 sistem

Je tehnika izdelave vijačnega sistema, ki je sidran na 4 implantatih, kar pomeni, da se lahko na 4 vsadkih fiksno izdela implantate vseh manjkajočih zob. Ta tehnika je primerna za tiste, ki so povečini brezzobi in nosijo protezo že dalj časa. Namenjena je predvsem za spodnjo čeljust, saj velja, da so tam kosti dovolj čvrste, medtem, ko je tehnika all-on-6 primerna za zgornjo čeljust. Prednost teh dveh metod je, da ni potrebe po dodatnih kirurških posegih, kot so kostna dograditev, dvig sinusa in druge, zato je tudi hitra in cenovno ugodna rešitev za tiste, ki želijo, da so zobni implantati kvalitetno in hitro narejeni.

Cene vsadkov so različne glede na njihovo kvaliteto. Visoko kvalitetni vsadki so potrjeni z številnimi raziskavami, kar pa vpliva tudi na ceno. Vsadki generičnih podjetij so prav tako dovolj kvalitetno, vendar imajo vseeno nekaj pomanjkljivosti v sestavi zobnega vsadka. Najbolj poceni so ponaredki iz Azije in Južne Amerike, ki nimajo nobene garancije, kupite pa jih lahko kar preko kitajske spletne trgovine.

Ker želite, da so vaši zobni implantati kvalitetni, bodite pri izbiri ponudnika previdni.

Recent Posts