Okolju prijazna lesena notranja vrata


Les je material, ki ga ljudje z razlogom za gradnjo uporabljajo že več tisoč let. Še danes je v naših domovih ogromno elementov iz lesa in notranja vrata niso izjema. Pri pohištvu je najbolj pomembno, da se sklada z našim osebnim stilom in se zaradi njega v prostoru počutimo udobno in domače. Notranjim vratom morda ne posvečamo iste pozornosti kot kavču ali stolu, vseeno pa so del prostora, ki ga uporabljamo vsak dan in lahko zelo vpliva na končni izgled notranjega prostora in posledično našega počutja.

Notranja vrata

Lesena notranja vrata

Les je priljubljen material za gradnjo in lahko ga zasledimo v pohištvenih kosih po celi hiši ali stanovanju. Les v notranjosti ustvari občutek udobja in domačnosti, ki si ga večna želi, ko pride domov. Poleg tega pa ima les odlične lastnosti, zaradi katerih je še vedno priljubljen material za pohištvo.

Les je z razliko od ostalih materialov, ki se jih uporablja za gradnjo, živa stvar. Za les je značilno, da je dober toplotni in zvočni izolator, kar zagotovo vpliva na izbiro vrat, da se vsak premik ne sliši v sosednjo sobo. Notranja vrata, ki so v celoti izdelana iz lesa so značilno masivna, za kar poskrbijo lesena vratna krila, ki so široka več deset centimetrov. Zaradi tega so posledično tudi težja, kot vrata iz drugih materialov. Iz lesa so izdelani tudi podboji, ki so del vrat.

Osebe, ki se odločijo za lesena vrata, želijo v svojem domu pričarati občutek tradicionalnosti, saj je les material, ki ne bo šel nikoli iz mode. Taka vrata bodo dolgo časa v uporabi, saj se les lepo stara in sčasoma tudi malenkost potemni. V podjetju Tetim so lesena notranja vrata izdelana iz smrekovega lesa, ki je na voljo v različnih odtenkih in z različnimi izrezi.

Za vzdrževanje lesenih notranjih vrat je potrebna posebna nega, ki pomaga za daljšo življenjsko dobo. Že na začetku je treba lesena notranja vrata zaščititi z negovalnim mlekom, ki ustvari zaščitni sloj. Ta podaljša življenjsko dobo barve in zaščitnega premaza ter onemogoči, da bi les razpokal ali se poškodoval. Če pride do manjših poškodb, kot so praske in razpoke, se jih lahko odstrani tudi z vodoodpornim premaznim sredstvom na akrilni bazi, v primeru večjih poškodb, pa se je smiselno posvetovati s strokovnjakom na tem področju.

Ostale vrste notranjih vrat

Notranja vrata se ločijo v mnogih pogledih. Za začetek glede na material, potem pa še v dimenzijah, barvah, izrezih, podbojih in smeri odpiranja. Ko govorimo o notranjih vratih, največkrat govorimo o materialu vrat, čeprav v večini primerov izgleda, da so vsa vrata izdelana iz lesa. V resnici gre v nekaterih primerih le za imitacijo lesa.

Poleg klasičnih masivnih lesenih vrat, so zelo priljubljena furnirana vrata. Ta vrata zelo dobro posnemajo videz lesa in so priljubljena izbira za osebe, ki so ljubitelji naravnega videza. Furnir je v resnici tanka plošča lesa, ki je prilepljena na podlago. V primerjavi z masivnimi vrati, so furnirana vrata lažja, na voljo pa so v najrazličnejših barvah in oblikah.

Naslednja notranja vrata so CPL vrata, ki pomenijo kontinuirano stiskan laminat. Sestava CPL vrat je smola in papir. Taka vrata so na voljo v vrsti različnih barv in oblik, zato se lahko podajo v vsak prostor. Taka vrata so odporna na razne poškodbe in so enostavna za čiščenje.

Lakirana notranja vrata so premazana z dvokomponentnim lakom, kar jih naredi zelo odporna na vlago in poškodbe. Prav tako se jih zelo enostavno čisti, na voljo pa pridejo v različnih barvah in odtenkih.

Če pa glavna naloga notranjih vrat ni zasebnost ali izolacija, pa se lahko odločite tudi za steklena vrata. Ta v prostor prepuščajo svetlobo in jim dodajo pridih odprtosti, zato so primerna predvsem za prostore, kjer ni oken ali pa kjer ni potrebe po zasebnosti.

Recent Posts