Obnova starega pohištva – kako se lotiti dela po korakih?


Ste pri pospravljanju podstrešja našli zelo zanimive in lepe kose starega pohištva, ki so potrebni obnove, pa ne veste, kaj bi z njimi? Staro masivno pohištvo je vzdržljivo, njegova estetska podoba pa je običajno brezčasna. Nikar ne zavrzite najdenega pohištva, obnovite ga, prihranite kar nekaj denarja ter dajte domu oseben pečat in nekaj pridiha preteklosti. Vse, kar morate vedeti o projektu obnova starega pohištva, pa si preberite v nadaljevanju.

Obnova starega pohištva vam bo vzela nekaj časa, da bodo stari kosi spet lahko zasijali v vsej svoji lepoti in funkcionalnosti. A pozor, najprej dobro razmislite, ali boste stare kose sploh lahko obnovili, ali je obnova smiselna, poznate kakšnega mizarja, ki vam bo lahko pomagal pri na primer zlomljeni nogi klubske mizice. Dobro ocenite, kako je les poškodovan in ali ga sploh lahko popravite, nadomestite, zbrusite, pobarvate itd. Potem ko boste dobili odgovore na vsa vprašanja o smiselnosti in poteku dela, pa se lahko lotite dela.

Obnova starega pohištva

Obnova starega pohištva se začne s predpripravo

Ko se odločite, da boste obnovili določen kos starega pohištva, si najprej primerno pripravite prostor, kjer boste izvajali obnovo. Tla zaščitite s starim časopisnim papirjem, kartonom ali zaščitno folijo. Poiščite vse orodje, ki ga boste potrebovali, da ga imate med delom na dosegu rok. Zagotovo boste potrebovali različno mizarsko orodje, brusni papir za odstranjevanje stare barve, krpe za brisanje prahu, novo barvo, zaščitno sredstvo, lak, čopiče itd. Nikar pa ne pozabite na osebno zaščito, tu mislimo predvsem na zaščitno obleko, ki naj bo z dolgimi rokavi in hlačnicami in predvsem taka, ki se lahko umaže ali raztrga. Ne pozabite niti na masko, ko bo na vrsti brušenje lesa in barvanje. Priporočljivo je, da staro pohištvo pred razstavljanjem fotografirajte z različnih zornih kotov, da ga boste po obnovi posamičnega kosa pravilno in brez težav sestavili nazaj. Tako boste na koncu imeli tudi fotografiji prej in potem, da boste videli, kako vam je uspela obnova starega pohištva.

Začnite s čiščenjem

Vsaka obnova starega pohištva naj se začne s temeljitim čiščenjem. Izbrani kos očistite prahu, morebitne pajčevine, maščobe, razpokane barve, umazanije ali rje. Čiščenje vam bo vzelo kar nekaj časa, predvsem pa truda. V primeru, da je izbrani kos pobarvan z barvo, ki jo želite ohraniti, se lotite čiščenja z mehko krpo in nežnim čistilom. V primeru, da na izbranem kosu pohištva opazite zarjavele vijake ali žeblje, jih nadomestite z novimi, enako velja za zapackan in strgan tekstil.

Nadaljujte z brušenjem

Ko je izbrani kos očiščen, se obnova starega pohištva nadaljuje z brušenjem. Brušenje začnite z bolj grobim brusilnim papirjem, končajte pa s finim. Brušenje ravnih površin vam bo šlo zelo hitro od rok, malce več časa in potrpljenja pa vam bodo vzeli manjši detajli, robovi in koti, a vztrajajte, saj z brušenjem s pohištva odstranite staro barvo oziroma lak in površino pripravite na nov sloj barve ali laka. Zavedajte se, da je brušenje starega kosa pohištva eden najbolj pomembnih korakov, saj le dovolj kakovostno brušenje prinese dovolj kakovostne rezultate. Po brušenju boste morda na pohištvu opazili neravnine, praske, poškodbe, vdolbine, vse te napake lahko prekrijete s kitom za les – preprosto ga nanesete na želeno mesto, počakate, da se dobro posuši in ponovno zbrusite, da bo površina enakomerno zglajena. Potem pa morate pobrušeno pohištvo še enkrat temeljito očistiti vsega prahu in ga pripraviti na barvanje ali lakiranje.

Obnova starega pohištva – zadnji korak je barvanje, lakiranje ali oljenje

Preden se lotite barvanja, še enkrat pomislite, kje bo vaš obnovljeni kos pohištva stal in kakšni bodo zunanji vplivi nanj. Glede na to potem namešajte barvo ali lak. V primeru, da bo vaš obnovljeni stol stal na balkonu pod milim nebom, potem ga morate zagotovo dobro zaščititi. O primerni zaščiti se posvetujte pri izbranem prodajalcu barv in lakov. Če boste obnovljeni kos pohištva premazali z več različnimi sloji zaščite, barve, laka in olja, ali pa boste eno barvo nanesli v več slojih, ne pozabite, da se mora vsak sloj pred nanosom naslednjega zares dobro posušiti. Če boste izbrani kos pohištva barvali z različnimi barvnimi odtenki, ga zaščitite s primernim trakom. Zadnji sloj naj bo vedno lak, saj bo le tako pohištvo gladko, kot si verjetno tudi želite. Bodite potrpežljivi, saj vam lahko večslojno barvanje vzame kar precej časa, a bo trud na koncu zagotovo poplačan.

Obnova starega pohištva morda res ni najbolj preprosta in hitra, a če ste spretni pri delu z rokami, vas tovrstno delo veseli in ste vztrajni, vam večjih težav ne bi smela povzročati. Pomembno je, da si že pred samim začetkom predstavljate, kako naj bi se obnova tudi končala. Lahko si pomagate tudi na ta način, da si končni izdelek vnaprej narišete, opredelite vse vmesne korake in se jih potem tudi držite. Verjemite, da vas bo po opravljenem delu preplavil res lep in nepozaben občutek, ko boste vedeli, da ste iz nečesa starega naredili nekaj novega. Če boste to občutili prvič, vam bo morda obnova starega pohištva prešla v navado in veliko veselje.

Recent Posts