Otok smeti, je resen ekološki problem


Otok smeti, je zagotovo trenutno eden izmed največjih ekoloških problemov s katerimi se sooča svet, zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je ta otok smeti vedno vedno večji in večji. Otok smeti leži sredi Tihega oceana, po zimerjenju pa so bili znanstveniki naravnost šokirani, saj so takoj ugotovili, da gre za veliko večji otok smeti, kot so sprva predvidevali. Da si boste lahko lažje predstavljali gre za otok smeti, ki v velikost meri trikratno velikost države Francije.

otok-smeti-1

Otok smeti, je na spisku znanstvenikov že vse od leta 2015, ko so začeli raziskovati, zakaj pravzaprav prihaja do zbiranja smeti na tem delu Tihega ocena. Natančneje se otok smeti kupiči med Kalifornijo in otokom Havaji, predvsem zaradi morskih tokov na tamkajšnjem predelu. Kar dve leti so potrebovali, da so lahko ocenili za kakšno velikost vodnega smetišča pravzaprav sploh gre. Sprva so določili neko domnevno velikost otoka smeti, razočarani pa na koncu ugotovili, da je velikost kar 16x večja od domnevne. Po izračunih naj bi otok smeti tehtal kar 80.00 ton kar je strah vzbujajoče, za primerjavo je to teža kar 500 povprečno velikih letal.

otok smeti

Otok smeti pa nikakor ni samo grožnja morskemu življenju, temveč postaja tudi vse večja grožnja kopnu. Glede na to, da gre še vedno za neraziskano področje, so težave, ki se skrivajo pod kupom smeti nemara še veliko večje. Ne glede na to, da se na dnevni bazi trudijo odstranjevati plastiko iz kupa smeti, se ta še hitreje kopiči. Odstotek plastike, ki jo odstranijo se nikakor ne morejo primerjati z odstotki plastike, ki se dnevno nanašajo in dodajajo k otoku smeti. Velik problem so majhni plastični delci, ki nevede postanejo hrana za ribe v morju. Seveda, pa se prehranjevalna veriga tukaj ne ustavi, ribe so nato hrana še za druge živali, tako pa vse te živali v verigi z zaužitjem pojedo tudi del plastike. Hudo ogrožene pa so tudi želve, ki se zapletajo v razne predmete, ker jim nihče ne more pomagati pa tudi velikokrat poginejo.

Problem otoka smeti pa je, da le-ta ni edini na svetu. Podobne otoke smeti so našli tudi še na obalah Japonske in Kitajke, katerih velikost še ni znana.

Recent Posts