Prikolica za traktor – enoosna ali dvoosna?


Prikolica za traktor je nepogrešljiv pripomoček za traktor že desetletja, saj je izjemno vsestranska in z njo lahko prevažamo najrazličnejše tovore, od lesa, zemlje, kamenja in drugo.  Kljub temu pa se nam lahko zgodi, da včasih enostavno ne vemo katera prikolica za traktor bo za nas bolj primerna, enoosna ali dvoosna. V nadaljevanju vam na kratko razložimo, v čem se razlikujeta in kako izbrati pravo za vaše potrebe.

Enoosna prikolica je preprosta, cenovno dostopna in idealna za manjše obremenitve.

Enoosna prikolica za traktor – enostavno gibanje

Enoosna prikolica za traktor velja za klasično in najpogostejšo izbiro. Njena najvidnejša lastnost je, da ima eno os, ki poteka po celotni dolžini vozila. Na zadnjem koncu ima dva kolesa. Je preprosta, cenovno dostopna in idealna za manjše obremenitve. Zaradi lažje teže je ta prikolica pri vožnji tudi bolj okretna. Primerna je za prevoz pridelka, odpadnega ali gradbenega materiala.

Toda enostavnost ima svojo ceno. Enoosna prikolica za traktor ni najbolj stabilna, kar lahko predstavlja izziv pri prevozu težjega bremena. Prav tako, pa je njena nosilnost omejena, saj ni primerna za prevoz tovora, težjega od 500 kg.

Dvoosna prikolica za traktor – stabilnost in moč

Poglejmo si še na kratko katere prednosti ima dvoosna prikolica za traktor. Kot že ime pove, ima ta prikolica dve osi, kar pomeni, da lahko prenese veliko večjo obremenitev kot enoosna prikolica za traktor. Je nedvomno bolj stabilna in idealna izbira za prevoz težjih in večjih predmetov. Na primer, Wöz A-2/100 je primerna za prevoz tovora do 7500 kg, medtem ko model Wöz A-2/170, lahko prevaža tovor do 13000kg.

Po drugi strani pa je dvoosna prikolica za traktor dražja od enoosne, zahteva več vzdrževanja in je težja. Vendar pa, če ste med tistimi, ki pogosto prevažate težje tovore, je nedvomno dvoosna prikolica za traktor prava izbira.

Katera prikolica je prava za vas?

Pred nakupom si lahko postavite nekaj ključnih vprašanj, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi med enoosno in dvoosno prikolico.

Kakšen tovor boste prevažali?

Kakšen je teren, po katerem se boste vozili?

Kakšno vozilo boste uporabljali za vleko prikolice?

Kako pogosto boste uporabljali prikolico?

Enoosna prikolica za traktor bo prava izbira, če boste prevažali manjši tovor. V primeru, da boste tovor prevažali po neravnem terenu ali pa bo večina vašega tovora težja od 500 kg, potem je dvoosna prikolica za traktor verjetno bolj primerna za vas. Ne glede na vašo končno odločitev dobro premislite o svojih potrebah in načrtih, saj je nakup prikolice dolgoročna investicija, ki bo igrala pomembno vlogo pri prevozih.

Recent Posts