Katera okna so bolj prijazna za naše okolje in zakaj?


Kupujete okna? In se ob tem sprašujete katera so bolj prijazna za naše okolje in zakaj? Torej PVC okna ali lesena okna. Po spletu sem prebrskala nekaj kriterijev in naredila primerjave. Vmes pa sem vpletla tudi lastne izkušnje in občutke. Nakup oken je dolgoročna naložba, zato varčevanje pri nakupu vsekakor ni na mestu. Predvsem pa je zelo pomemben posvet s strokovnjaki. Najboljše je, da obiščemo ponudnike, ki imajo dolgoletno tradicijo pri izdelavi oken. Se prilagajajo strankam in se jim celostno posvetijo. Dobro je tudi povprašati o zadovoljstvu strank. Splet nam je tu v veliko podporo. Še vedno pa je najboljši osebni stik. Ker gre tu za dolgoročno in finančno ne najbolj poceni investicijo, je na mestu odločitev za osebni obisk strokovnjaka. Skoraj večina vas bo obiskala na domu. To je tudi edino smiselno. To je že tudi eden od pokazateljev kvalitetnega izvajalca. So pa še drugi kriteriji.
Stabilnost in trdnost je po moji izbiri prvi od kriterijev. V prvi vrsti je tu sama izvedba montaže. PVC okna se izredno prilegajo vsaki vrsti gradnje. Je pa tu vprašljiva stabilnost in trdnost večjih konstrukcij. Tu si ponudniki pomagajo z različnimi prilegajočimi izvedbami. Obložijo jih z aluminijem, ki je neprimerno bolj trden. Na drugi strani pa so tu lesena okna, ki pa so izredno trdna in stabilna.

pvc okna
Zvočna in toplotna izolacija v današnjem času še kako pomemben kriterij pri nakupu in montaži oken. Okolje je po večini zvočno že zelo onesnaženo. Mi pa potrebujemo vedno več miru. Tudi toplotni prihranek je pri današnjih cenah še kako pomemben. Lesena okna nam to zadovoljivo omogočajo. Les diha z naravo in se ji tudi prilagaja. PVC pa to povsem zadovolji. Če gradimo v okolju,kjer je veliko hrupa oziroma zunanjih motečih dejavnikov je vsekakor na mestu pravilna odločitev. Tudi v okolju, kjer so veliki vremenski vplivi. PVC okna izredno dobro tesnijo. Sodobne izvedbe pa prav tako odlično poskrbijo za pravilno kroženje zraka po prostoru.

Požarna varnost je izredno pomembna pri vgradnji materialov v zgradbo. Še tako dobra in kvalitetna okna nam jo pri tem lahko nehote zagodejo. Les resnično dobro gori. Sodobni izvajalci pa les premažejo s posebnimi premazi, ki to tveganje zelo zmanjšajo. PVC pa je negorljiv material in tu je tveganje zelo majhno. Če pa slučajno pride do večjega požara, lahko gorenje PVC materialov neugodno vpliva tudi na okolje. Zato je pri vgradnji oken na mestu ocena tveganja. Vse je odvisno za kakšno gradnjo gre in kje se le ta nahaja.

pvc okna
Enostavnost čiščenja in vzdrževanja v sodobnem času nenormalnega prehitrega življenjskega toka predstavlja veliko prednost. Če utegnemo, je najboljše sprotno vzdrževanje. Velikokrat pa to ni mogoče. Pri PVC oknih je to zelo preprosto. Očistijo se hitro. Prah pa se zaradi premazov skoraj ne nabira. Pravilna izbira barve pa včasih celo skrije kakšen nepomemben madež, ki ga lahko očistimo kasneje. Poskrbeti pa moramo, da umazanija ne prodre v notranjost. To pa nam bo povzročilo nemalo preglavic. Z lesenimi okni pa je enkrat na leto kar nekaj dela. Če želimo, da nam bodo dolgo in dobro služila, jih je potrebno vsaj enkrat letno očistiti s posebnim čistilom in premazati z negovalnim mlekom.

Življenjska doba. Les je naravni material, ki diha z naravo. Je živa narava in zato tudi počasi razpada. Prav tako ga imajo rade razne žuželke, ki se ob ugodnih pogojih naselijo v njem. Tako počasi poskrbijo za njegovo razgradnjo. Sodobna okna so proti tem dejavnikom dobro zaščitena. Pri PVC oknih pa tega tveganja ni in je njihova življenjska doba neprimerno daljša. Še največji vpliv ima na to okolje in vremenski vplivi. Vsekakor pa je tu najbolj pomembno sprotno vzdrževanje.

Izbiro barv in dekorjev PVC okna dovoljujejo neomejeno. Ponudnik se lahko popolnoma prilagodi vsem vašim željam in potrebam. Lesena okna pa so izdelana po večini iz smrekovega lesa. Okna iz macesna ali hrasta pa so že nadgradnja zaradi višje kakovosti. Temu primerno se barvna skala omeji le na naravne lesne barve. Le te so sicer precej toplejše. Je pa vprašanje, kako se enačijo z okoljem oziroma samo gradnjo poslopja.

pvc okna

Možnost recikliranja je v sodobnem času veliko okoljsko vprašanje. Življenjska doba PVC oken je zelo dolga. Če pa se že odločimo za menjavo zaradi različnih razlogov, je možnost predelave PVC- ja popolnoma mogoča in tako ta okna ne predstavljajo okoljskega tveganja. Les pa se tako sam razgradi. Še največje okoljsko vprašanje so premazi.
Tako sem prišla do zaključka, da se ne opredelim, katera okna so bolj prijazna za naše okolje. Res da je les naravi prijazen material, vendar je za izdelavo teh oken potreben poseg v naravo. Poleg tega imajo krajšo življenjsko dobo in je potrebna izdelava večjih količin. Tu je na mestu EKO subvencija, ki se vrača naravi, nam pa olajša nakup. Mnogo cenejša so PVC okna, ki pa imajo daljšo življenjsko dobo in nadaljnjo možnost razgradnje.

Recent Posts