Zaščita pred klopi nas obvaruje najhujšega


Ljudje poročajo, da je v letošnjem letu močan porast prisotnosti klopov v naravi. Zato je še kako pomembna zaščita pred klopi. Z malenkostjo pozornosti in načrtovanja se lahko izognemo najhujšemu. Ugriz klopa je lahko zelo neprijetna zadeva. Dokler klop ni okužen, je še vse v redu. Lahko pa se zakomplicira, če je klop okužen. Klopi prenašajo številne bolezni. Najbolj neprijetni sta Lymska borelioza ali po domače borelija in pa klopni meningoencefalitis ali krajše KMC. V določenem odstotku sta lahko tudi smrtni. Najbolj zaskrbljujoče pa je, da lahko pustita tudi trajne posledice. Z ustreznim ukrepanjem in nadaljnjim zdravljenjem se temu lahko izognemo. Prav tako pa se še najbolje izognemo najhujšemu z ustrezno zaščito proti tem malim nadlogam.

zaščita pred klopi

Svetla oblačila

Ko se odpravljamo na sprehod  v naravo, je modro pomisliti najprej na svoje zdravje. Primerno se oblecimo in obujmo. Poleg vročega sonca na nas lahko prežijo tudi druge nevarnosti. Ena takih je mali krvoses, klop. Nahaja se v podrasti, visokih travah, v grmičevju in seveda povsod v gozdu. Najhitreje ga bomo opazili, če se bomo oblekli v svetla oblačila. Tudi poleti, ko je vroče. Lahka svetla oblačila so najbolj primerna zaščita pred klopi in prav tako pred sončnimi žarki. Seveda morajo biti oblačila taka, da pokrijejo kar največ kože. Torej dolgi rokavi in dolge hlače. Nič ne bo narobe, če bodo rokavi na zapestju speti in hlačnice na gležnjih prav tako. Glava pa pokrita s širokokrajnim klobukom ali kapo s šiltom. Za hojo pa so tako najbolj primerni ustrezni pohodni čevlji. Brez nogavic pa v njih tako ne gre. Mogoče nam bo malo vroče. Vendar je to malenkost v primerjavi s skrbmi in posledicami ugriza klopa ali druge žuželke. Brezskrbno bomo uživali na našem sprehodu, pohodu ali raziskovanjem v divjini in gozdu.

Sredstva, ki ščitijo pred ugrizom klopa

Da pa bo zaščita še bolj učinkovita, se po rokah in gležnjih popršimo še s pršilom za zaščito proti žuželkam. Ta pršila vsebujejo snovi, ki imajo za žuželke izredno neprijeten vonj in se nam ne približajo. Nekatera vsebujejo tudi močnejša dražila, zato pri pršenju pazimo, da ne pridejo v stik z očmi, nosom in ustnicami. Pršilo si zato raje dajmo na roko in s prsti samo malo potegnemo po licih in bradi. Seveda se z popršenimi rokami potem ne dotikamo oči, nosa in ust. Pri nakupu pršil za zaščito pred žuželkami se posvetujmo s farmacevtom in pršila raje kupujmo v lekarni ali drogeriji.

Na trgu pa so se pojavile tudi zapestnice, ki prav tako odlična  zaščita pred klopi. Te ne vsebujejo kemičnih sredstev in posledično ne dražijo kože. Delujejo po načelu oddajanja neslišnih zvočnih signalov. Zapestnico kupimo enkrat in jo potem doma polnimo z USB polnilnim kablom. Ker ne vsebuje nevarnih snovi, je primerna za vse osebe. Prav tako pa tudi za živali.

Doma narejena sredstva, ki ščitijo pred ugrizom klopa

Pred klopi pa se lahko zavarujemo tudi z domačimi pripravki in se z njimi namažemo pred izletom v naravo. Klope odvračajo neprijetne vonjave eteričnih olj nekaterih rastlin. Z vodo lahko zmešamo olja limonske trave, melise, evkalipta, poprove mete ali sivke. Še bolj zaščitno pa delujejo, če omenjena eterična olja zmešamo z domačim kisom ali vodko. Klopi prav tako ne marajo vonja po citrusih. Tako citruse samo narežemo in kuhamo v vodi dobrih deset minut. Ohlajeno tekočino popršimo po telesu in še malo po oblačilih. Pazimo pa na oči, nos in ustnice.

najboljša zaščita pred klopi

Pregledovanje

Najboljša zaščita pred klopi pa je še vedno pregledovanje. Ko se vrnemo s sprehoda ali izleta, najprej preglejmo oblačila. Ta tudi takoj operemo, čeprav na njih morda niti ni klopov. Tako bi jih verjetno opazili že med samimi dejavnostmi na prostem. Potem pa se preglejmo po celem telesu. Najhitreje se klop skrije v področje pod pazduhami, za koleni, pri dimljah in za ušesi. Tudi v lase se lahko skrije. Najhitreje bo našla klopa na vas druga oseba, zato je priporočeno pregledovanje drug drugega.

Če slučajno, kljub vsej zaščiti, odkrijete klopa, ki vas je že ugriznil, ga previdno odstranite s koničasto pinceto. Mesto ugriza potem še nekaj dni skrbno opazujte. Ob pojavu kakršnekoli čudne spremembe je obisk zdravnika nujen.

Cepljenje proti KMC

Imamo tudi vrsto poklicev in del, ki se večino časa opravljajo v naravi. Tudi ti niso odporni na klope. Za njih je predvideno cepljenje s cepivom, ki vsebuje inaktivne viruse klopnega meningoencefalitisa. Cepljenje je ciklično in te osebe so zaščitene proti KMC celo življenje. Obstajata dve vrsti cepiv, ki sta dovoljeni za uporabo v Sloveniji. Za popolno zaščito proti KMC so potrebni trije odmerki. Prva dva naj bi bila opravljena v zimskem času v razmiku meseca dni. Tako se razvije zaščita še pred aktivnostjo klopov. S tretjim odmerkom pa se cepi čez 9 do 12 mesecev. Potem so potrebni le še dodatni odmerki, prvi po treh letih, nato na vsakih pet let. Taka zaščita pred klopi se priporoča tudi študentom, ki opravljajo terenske vaje.

Recent Posts