Nekaj nasvetov, kako skrbimo za okolje, brez da bi posegali v naše udobje


Opozorila, da premalo skrbimo za okolje, so vse glasnejša. Vedno več gospodinjskih odpadkov, velika poraba energije, preveč izpustnih plinov, kažejo na to, da smo pri varovanju okolja premalo aktivni. Aktivisti poudarjajo, da lahko vsak človek prispeva veliko k ohranjanju okolja že z malimi koraki. Ker nam ni vseeno v kakšnem okolju bomo živeli mi in naslednje generacije, je prav, da naučimo tudi otroke, kako skrbimo za okolje.

Razmišljanje, da z malimi spremembami v načinu življenja ne moremo veliko narediti za dobrobit okolja, je napačno. Če bi vsak človek bolje skrbel za okolje, bi se dolgoročno lahko veliko spremenilo na boljše. Kaj so tiste stvari, ki jih lahko spremenimo v vsakdanjem življenju, da pokažemo, kako skrbimo za okolje?

kako skrbimo za okolje

Odpovejmo se plastiki

Pogovori o plastiki so največkrat povezani s tem, kako skrbimo za okolje. Namesto plastičnih vrečk za nakupe lahko uporabimo druge materiale. Če ne marate papirnatih vrečk, ki jih ponujajo v trgovinah, so dobra alternativa vrečke iz blaga, ki ne samo, da so za večkratno uporabo, lahko služijo tudi kot modni dodatek. Tudi tiste plastične vrečke, ki so iz trše plastike in so namenjene večkratni uporabi, so lahko uredu, ampak le v primeru, da nimate boljše rešitve. Recimo 30 let nazaj, ko še ni bilo plastičnih vrečk, so naše mame uporabljale nakupovalne cekarje, zakaj se ne bi vrnili k tej uporabi? Niso pa samo vrečke problem pri uporabi plastike. Plastične slamice lahko zamenjate s papirnatimi, prav tako lahko na pikniku postrežete namesto na plastičnih krožnikih, na papirnatih. Plastične kozarce pa lahko zamenjate s steklenimi. Namesto plastičnih flaš, uporabljajte steklene, prav tako pa lahko plastične zobne ščetke, zamenjate za lesene. V trgovino se odpravite s svojo embalažo in makarone, žita, moko in ostale stvari kupujte na rinfuzo. Vedno več trgovin se zaveda, da je to, kako skrbimo za okolje zelo pomembno, zato omogočajo tovrstne nakupe.

Uporabimo čim manj papirja

Odpovejmo se papirnatim računom in od ponudnikov storitev zahtevajmo račun in popis stroškov v elektronski obliki. Prav tako v poslovne namene čimveč komunicirajmo z elektronsko pošto.

Kupujmo rabljena oblačila

Še posebej ženske smo take, da se nam večkrat zdi, da rabimo novo garderobo, čeprav nam že tako omare pokajo po šivih. Če se že ne morete upreti nakupom drugih oblačil, naj bodo ta rabljena. Second hand trgovine, ki ponujajo rabljena oblačila, poskrbijo, da so ta oblačila lepo ohranjena in čista, tako, da vam ni treba skrbeti. Prav tako, pa lahko tudi vaša oblačila podarite naprej.

kako skrbimo za okolje

Varčujmo z energijo

Eden izmed načinov kako skrbimo za okolje, je tudi varčevanje z energijo. Pralni stroj, pomivalni stroj, sušilni stroj in ostala gospodinjska oprema, brez katere si ne predstavljamo vsakdana, porabi zelo veliko energije. Razmislimo, kdaj zares potrebujemo njihovo delovanje in jih po uporabi ugasnimo, oziroma izklopimo iz elektrike. Prav tako pa lahko poskrbimo tudi za zmanjšanje izpustov. V službo in po opravkih se čim večkrat odpravimo peš ali pa s kolesom, kjer pa to ni možno, uporabljajmo javna prevozna sredstva. Tudi varčevanje z vodo je na mestu. Zalivajmo vrt, le kadar je to res potrebno, po možnosti z deževnico, prav tako pa se svetuje racionalna poraba vode za pranje avta.

Kupujmo lokalno

Namesto velikih korporacij, podpirajmo lokalne proizvajalce hrane in ostalih življenjskih dobrin. Če nimate svojega vrta, poiščite lokalne ponudnike sadja in zelenjave, na okoliških kmetijah pa povprašajte za mleko in mlečne izdelke, meso in drugo. Enako velja za kozmetične izdelke, ki jih lahko kupite pri lokalnih proizvajalcih, le ti naj bodo iz ekoloških sestavin v razgradljivi, ali pa vsaj v povratni embalaži.

Čeprav se vam zdijo zgornji nasveti, kako skrbimo za okolje, pretirani in nepomembni, verjemite, da lahko z upoštevanjem vsaj določenih, naredite ogromno za okolje. Hkrati pa boste ob tem tudi izboljšali kvaliteto vašega bivanja.

Recent Posts