Povečani hemoroidi so lahko velika nadloga. Odstranimo jih na naraven način


Hemoroidi so znana tegoba skoraj vsake nosečnice, največkrat pa prizadenejo tiste, ki imajo kronične prebavne motnje ali pa sedeče delo, saj je zaradi tega otežena prebava. Pravzaprav je ta bolezen zelo pogosta, včasih pa povzročajo zelo neprijetne sindrome, kot sta huda bolečina in krvavitev. Hemoroidi so vnete žile v steni debelega črevesa, ločimo pa notranje in zunanje.

Hemoroidi, oziroma zlata žila, kot jih tudi imenujemo, so zoprna tegoba, ki se največkrat pojavijo pri nosečnicah, starejših in ostalih, ki imajo težave z odvajanjem blata. Gre za posebne vrste žil, ki so sestavljene iz ven in arterij, sicer pa so del normalne zgradbe zadnjika. Ločimo zunanje in notranje hemoroide. Slednji so v zadnjikovem kanalu pokriti s sluznico, zunanji pa so ob vhodu v zadnjik in jih pokriva koža. Hemoroidalna bolezen nastopi, ko pride do otekanja, izpada, vnetij, bolečine ali krvavitve. Najpogostejši simptomi so bolečina, krvavitev, srbenje, izcedek, oteklina in občutek nepopolnega odvajanja. Najpogosteje se pojavijo pri ljudeh z gastrointestinalnimi težavami, v nosečnosti, pri sedečemu načinu življenja, pri opravljanju težkega fizičnega dela, starostnikom. Hemoroidalni bolezni se lahko izognemo tako da:

 • Pijemo dovolj tekočine
 • Uživamo raznovrstno hrano, bogato z vlakninami
 • Redno skrbimo za osebno higieno
 • Se izogibamo pikantnim jedem
 • Se izogibamo alkoholu
 • Ne nosimo tesnih oblačil
 • Se izogibamo težkim fizičnim obremenitvam
 • Poskrbimo za redno in mehko odvajanje, ob težavah si pomagamo z donatom, svečkami, ali drugimi pripravki za lažje odvajanje
 • Se veliko gibamo
 • Se izogibamo stresu
 • Na pojavnost hemoroidalne bolezni naj bi vplivala tudi dednost

hemoroidi

Hemoroidi sami po sebi niso nevarni, vseeno pa je pametno obiskati zdravnika v primeru krvavitve ali bolečine. Krvavitev iz zadnjika ni nujno simptom hemoroidov, zato je treba poiskati vzrok, da ni v ozadju kakšna hujša bolezen, naprimer polipi ali pa celo rak.

Če gre za zunanje hemoroide, se pojavi zatrdlina ob robu zadnjika, ki je zelo boleča in neodvisna od odvajanja blata. Čeprav jo potiskamo v notranjost, takoj spet izpade. Notranji hemoroidi pa ob odvajanju lezejo iz zadnjika, ob tem krvavijo, občutek pa je, kot da se črevo ne izprazne do konca. Poznamo štiri stopnje, za vsako pa je tudi prilagojeno zdravljenje:

 1. Pri prvi stopnji se pojavlja krvavitev, ni pa še izpadanja hemoroidov. Priporoča se skrb za redno mehko odvajanje.
 2. Druga stopnja, je podobna kot prva, občasno pride do izpadanja hemoroidov. Brez operacije se lahko odvečno tkivo, ki izpada, uspešno zmanjša z podvezovanjem.
 3. Pri tretji stopnji je treba notranje hemoroide potisniti nazaj v zadnjik. Največkrat je potrebna operacija, kjer se uporabi mehaničen spenjalnik, ki odreže in zašije sluznico v notranjosti zadnjika.
 4. Pri četrti stopnji ni več vrnitve nazaj, ampak je edina rešitev klasična operacija, ki je zelo učinkovita, zahteva pa daljše okrevanje.

hemoroidi

Lahko pa si pomagamo z naravnimi pripravki, ki so zelo učinkoviti:

 • Obkladki iz tinkture iz divjega kostanja
 • Obkladki iz tinkture švedske grenčice
 • Mazanje zadnjika z ognjičevim mazilom
 • Mazanje zadnjika s kokosovo maščobo
 • Olupljen strok česna, ki je zarezan na strani, si vstavite v zadnjik

Hemoroidi pa so lahko tudi posledica obolenja jeter, saj težave z jetri povzročijo pritiskanje na žile v zadnjiku. Tako nekateri strokovnjaki svetujejo, da se v izogib hemoroidom, poskrbi za zdrava jetra, kar najbolje naredimo z zdravim življenjskim slogom. Nezdrava procesirana hrana, preveč živalskih beljakovin, pretirano pitje alkohola, preveč soli, uživanje trans maščob preko slaščic in ostale slabe življenjske navade, so lahko velik vzrok pojava hemoroidov. Zato je potrebno poskrbeti za zdrava jetra, če se želite izogniti hemoroidom. Za čiščenje jeter se priporoča kavni klistir, pri obolenju jeter pa pomaga čaj iz pegastega badlja, ki vsebuje snovi, ki pomagajo obnoviti jetra.

Poleg izogibanju nezdravi hrani, pa lahko za jetra poskrbite tudi s pitjem čajev iz koprive, rmana, ognjiča, regrata, poprove mete. Če boste poskrbeli za zdravo delovanje jeter, bodo hemoroidi kmalu preteklost.

Recent Posts