Kako se izdeluje pelinkovec na povsem naraven način?


Živimo v času, ko običajne alkoholne pijače, kot so na primer, vino, pivo ali domač zeliščni liker, skorajda niso več zanimive. Na zabavah, srečanjih ali praznovanjih namreč vsi čedalje bolj posegajo po najrazličnejših koktejlih, mešanih alkoholnih pijačah ter pijačah z dodatki sirupov ali barvnih arom. Alkoholne pijače dan danes morajo biti prav tako lepo servirane in privlačne na izgled. Med izredno priljubljenimi pijačami so zagotovo gin toniki z dodatki, Jager cola, vodka mešana z energijsko pijačo ali pa koktejli, ki vsebujejo rdeče ali modre sirupe. Ampak temu ne bi smelo biti tako. V nadaljevanju vam predstavimo, zakaj so tradicionalne alkoholne pijače, kot je pelinkovec, boljša izbira.

Namesto obarvanih žganih pijač izberite tradicionalni pelinkovec

Tovrstne ‘sodobne’ alkoholne pijače so namreč polne umetnih barvil, umetnih okusov in sladkorja. Servirane so skupaj s penečimi sladkanimi pijačami, kot sta na primer tonik ali Coca-cola, zaradi česar so posledično tudi bolj škodljive za naše zdravje. Namesto teh bi bilo ob posebnih priložnostih ali zabavah še vedno bolje posegati po kvalitetnem vinu, pivu ali tradicionalnih žganih pijačah, ki namesto umetnih dodatkov vsebujejo skrbno nabrana zelišča.

Takšna žgana pijača je na primer pelinkovec, katerega še vedno izdelujejo po tradicionalnem receptu. Za razliko od vrste alkoholnih pijač, ki se izdelujejo iz nekvalitetnih sestavin in nepotrebnih umetnih dodatkov, se namreč pelinkovec še vedno prideluje na star način in iz naravnih sestavin. Za kakšno alkoholno pijačo pa pravzaprav gre?

pelinkovec cena

Grenak zeliščni liker z izrazitim vonjem po pelinu

V osnovi so pelinkovci alkoholne pijače, ki jih uvrščamo pod grenčice. Gre torej za grenak zeliščni liker, ki je najpogosteje izrazite temno rjave barve in ga poznamo že od nekdaj. Prepoznaven je predvsem po svojem posebnem grenkem okusu, ki dobi v ustih mehak priokus. Poleg izrazitega okusa pa je znan tudi po močnem zeliščnem vonju. Ta vonj izhaja predvsem iz pelina, ki je tudi glavna sestavina tega zeliščnega likerja in po katerem je ta alkoholna pijača dobila tudi ime pelinkovec.

Pelin je namreč sestavina, ki je izredno kakovostna in, kot pravijo stari pregovori, tudi izredno zdravilna. Egipčani so na primer zvarke iz pelina nekoč uporabljali za zdravilo zoper vročino. Grki pa so to zelišče svetovali ob revmatizmu in menstrualnih bolečinah. V 17. stoletju so zvarke iz pelina predpisovali za razne bolezni in želodčne težave, pelinkovec pa so pili tudi kot eliksir mladosti in kot zdravilo za slab zadah.

Tudi naši predniki so pelin dojemali kot zdravilno rastlino, katero so uporabljali zoper nespečnost, ob vnetjih, mrzlici ali za izboljševanje prebave. Dodajali so ga tudi k različnim jedem, še posebno k mastnim, na primer h gosi in pečenkam. Različne zvarke z dodatkom pelina so od nekdaj priporočali predvsem šibkim in slabokrvnim, da so se nekoliko okrepčali in si izboljšali imunski sistem.

Zdravilna in koristna pijača, ki lajša težave

Glede na vse to, ne preseneča, da je pelinkovec še danes pijača, ki jo izpostavljajo kot zdravilno in koristno. Če se jo seveda pije v primernih količinah in previdno. Koristna je predvsem pri težavah z želodcem, pravijo, da je pelin pravo zdravilo za razdražen želodec, saj ga zelo hitro pomiri. Blagodejno učinkuje tudi na delovanje ledvic in jeter, saj lahko v pravi meri deluje kot pomoč pri razstrupljanju telesa. Poleg tega pa pomaga tudi pri zaprtju in napihnjenosti, saj spodbuja izločanje prebavnih sokov. Zaradi tega si je mogoče s pelinom pomagati tudi pri notranjih parazitih, kot so na primer gliste v prebavilih ali črevesni zajedalci. Pelin prav tako dokazano sprošča krče in poživlja krvni obtok. Pravijo pa, da je tudi kot naravni afrodiziak.

Ne uporablja pa se ga zgolj kot zdravilo, izredno priljubljen je tudi kot aperitiv na različnih dogodkih. Obožujejo ga predvsem tisti, ki imajo radi bolj grenke pijače, kot je na primer tudi vsem poznan Jagermaister. Ravno zaradi teh koristnih sestavin in priljubljenosti je ta pijača skozi stoletja pristala v številnih destilarnah, katere so začele širšo proizvodnjo zvarkov iz pelina oziroma pelinkovca. Kako pa se ga pravzaprav prideluje?

pelinkovec
Koliko stane tradicionalni pelinkovec? Cena je odvisna predvsem od vrste pelinkovca.

Izdelano iz naravnih sestavin in po tradicionalnem receptu

Preden začnemo s samim postopkom pridelave, je treba izpostaviti, da je dan danes pelinov in pelinkovcev že skorajda malo morje. Nekateri so skozi stoletja obdržali tradicionalne lastnosti in naravne sestavine, drugi pa so originalnemu pelinkovcu zgolj podobni. Zato velja tukaj izpostaviti, da bodite pri nakupu pelinkovca pazljivi in pozorni na to, katerega kupite in kako je narejen.

Najbolj kakovostni pelinkovci so izdelani po tradicionalnih receptih, ki so enaki že vrsto let. Prav tako pa vsebujejo samo skrbno izbrana zelišča in nimajo dodanih umetnih arom. Med takšnimi je tudi grenki pelinkovec blagovne znamke Badel, ki velja za enega izmed najbolj kakovostnih pelinkovcev na svetu. Pridelujejo ga na Hrvaškem, po originalnem receptu in izključno iz naravnih sestavin. Ker gre pri pelinkovcu Badel za tradicionalno pridelavo, uporabljajo v njihovi destilarni skriti recept, ki ga ne izdajo. Točne priprave tovrstnega pelinkovca tako ni mogoče zapisati. Lahko pa povemo, na kakšen način se sicer pridelujejo tovrstni zeliščni likerji.

Kakšen je postopek pridelave pelinkovca?

Kot že zgoraj zapisano, je pelinkovec alkoholna pijača, ki se prideluje na podlagi zelišča, ki se imenuje pelin. Pelinov izvleček se pripravi tako, da se suh pelin namaka v alkoholni raztopini, najpogosteje v etanolu oziroma destilatu. Nekateri pa ga namakajo tudi v domačem sadnem ali vinskem žganju. Temu postopku namakanja pelina se pravi maceracija, poteka pa vse dokler izvleček ne pridobi značilne temno rjave barve. Tekočina mora imeti prav tako ustrezen vonj in okus, ki se sicer lahko še nekoliko izboljša. V raztopino se namreč nato doda tudi nekatere naravne zeliščne arome in nekaj sladkorja, kar okus bistveno izboljša in izpopolni. Ko je ta postopek končan, se tekočino precedi in že nastane tradicionalen zeliščni liker pelinkovec.

Poleg pelina se lahko v raztopino sicer dodajo tudi izvlečki drugih zelišč ter arome v skladu s predpisom, ki ureja arome za tovrstne likerje. Mnogi se odločijo na primer, da dodajo v raztopino tudi janež, ki odlično zaokroži okus likerja. Spet drugi dodajajo v raztopino še ostala zelišča in naredijo liker, ki je bolj podoben Jagermaistru. Ampak originalen recept za pelinkovec ostalih zelišč ne vsebuje, vsebuje le kanček ostalih arom, v ospredju pa je le alkohol in izvleček pelina. Kot vidite, pa recept za pripravo pelinkovca vsekakor ni nič kaj zapleten. V kolikor imate doma pelin, se ga lahko brez težav lotite tudi sami in pripravite domač zeliščni aperitiv za vaše goste.

pelinkovec cena

 

Kateri je najboljši pelinkovec? Cena se razlikuje glede na kakovost

Če pa spadate med tiste, ki se priprave likerjev nikakor ne lotijo doma, pa vas verjetno zanima, kje lahko kupite kakovosten pelinkovec. Tukaj vam lahko zagotovimo, da je dan danes dobre pelinkovce mogoče dobiti vsepovsod. Kupite jih lahko tako v večjih trgovinah z živili kot tudi specializiranih trgovinah z alkoholnimi pijačami.

Kakovosten grenki pelinkovec pa lahko naročite celo preko spleta. Na spletni strani Drinx.si lahko namreč najdete različne vrste pelinkovcev in ostalih alkoholnih pijač. Med drugim ponujajo tudi prej omenjeni grenki pelinkovec blagovne znamke Badel, ki velja za enega izmed najboljših pelinkovcev. Tega lahko dobite tudi preko Facebook ads.

Koliko v povprečju pa stane pelinkovec? Cena le tega se razlikuje glede na kakovost in sestavine, ki jih zeliščni liker vsebuje. Najbolj kakovostni in originalni pelinkovci so na primer okrog 20 evrov, tiste cenejše in z dodanimi ostalimi zelišči pa lahko kupite tudi za okrog 10 evrov. Za primerjavo Badel pelinkovec – cena je okrog 16 evrov. Se pa lahko za dodatna vprašanja glede cene in lastnosti posameznih pelinkovcev obrnete tudi na strokovnjake na spletni strani Drinx.si ali si pogledate njihov cenik, ki ga najdete tukaj: Pelinkovec-cena.

Recent Posts