Kako so lahko rabljena oblačila koristna za vso družbo?


Rabljena oblačila so v modi že kar nekaj časa. Začelo se je pred dvajsetimi leti z izmenjavo oblačil med posamezniki, v šolah in na tržnicah ter v nekaterih trgovinah z oblačili. Ideja je bila, da bi povzročali čim manj odpadkov. Svoja rabljena oblačila ste prinesli na določeno lokacijo na dogovorjeni datum in jih zamenjali za druga, ali pa ste dobili žetone, ki ste jih zamenjali za oblačila naslednjič, če tisti dan za sebe niste ničesar primernega našli. Nekaj tega se je obdržalo še do danes.

Kasneje so rabljena oblačila začeli prodajati v trgovinah iz druge roke po vzoru tujih Second Hand trgovin. K nam predvsem prihaja roba iz skandinavskih dežel, ki je precej kakovostna. Če v iskalnik vtipkate to angleško besedo, boste našli pri nas kar nekaj trgovin. Včasih so rabljena oblačila bistveno boljša od novih, čeprav jih dobite lahko že za nekaj Eurov. Na primer, eno sezono nošen zimski moški pulover iz škotske prave volne boste dobili za 15 Eur, nov pa stane od 200 do 400 Eur.

Kako izmenjati rabljena oblačila s prijatelji ali sorodniki?

Pri nas ni preveč popularno, da bi rabljena oblačila izmenjevali med seboj prijatelji in sorodniki. Vendar se tudi to dogaja. Še posebej na primer, če nekdo shujša, pa ne more več nositi praktično novih oblačil, druga oseba pa postane bolj močna in ima isti problem. Ti dve osebi si lahko izmenjata oblačila, če so jima druga oblačila všeč in prav.

Je pa veliko več izmenjav otroških rabljenih oblačil tako, da v isti družini otroci eden za drugim nosijo oblačila svojih sorojencev. Tudi sorodniki in mamice, ki se med seboj poznajo, si zelo pogosto izmenjujejo oblačila za otroke, ker otroci zares hitro prerastejo oblačila, ki pa so draga za kupit. Še posebej za otroke.

rabljena oblačila

Ali lahko izmenjate rabljena oblačila z neznanci?

Vedno bolj je popularna izmenjava oblačil med neznanci preko portalov, ki se ukvarjajo na primer z otroško tematiko ali s splošnimi življenjskimi tematikami. Ljudje preko forumov, ki jih ustvarijo sami ali preko vodenih in modeliranih forumov izmenjajo oblačila. Lahko jih tudi nekomu podarijo, od druge osebe pa jih prejmejo. Oblačila lahko izmenjajo osebno ali s pomočjo dostavnih služb.

Dostikrat se rabljena oblačila podarijo ali lahko dobijo na velikih portalih, ki se sicer ukvarjajo s trgovino. To sta na primer bolha.com, podarimo.si in oglasniki. Nekateri rabljena oblačila prodajajo za zelo nizke in simbolične cene. Vrečko otroških nogavic boste dobili že za 1 do 5 evrov. V tem primeru je kar dobro pogledati, kaj dobite, še preden daste denar iz rok, ker potem velja videno kupljeno in težko kaj storite, če prodajalec nima vesti ter poštenih vrednot.

Kaj storiti, če imate polne omare rabljenih in še uporabnih oblačil?

Če imate v omarah rabljena ali celo nova oblačila, ki jih ne nosite že več kot eno leto, je čas, da naredite prostor za kaj drugega. Oblačila namreč propadajo in jih je res škoda. Poleg tega, če so naravna, jih lahko uničijo molji. Takšna rabljena oblačila lahko podarite nekomu, ki jih potrebuje. To storite preko portalov ali jih odnesete na Rdeči križ, kjer imajo socialno ogroženi dostop do oblačil. Najbolje je podariti direktno ljudem.

Še ena možnost je, da jih odložite v kontejnerje Humana, ki so po večjih mestih in naj bi tudi tako oblačila prispela do uporabnikov. Lahko pa jih tudi podarite socialnim podjetjem, ki zaposlujejo invalide ter druge ranljive skupine. Ukvarjajo se s predelavo rabljenih in strganih oblačil za ponovno uporabo ter iz njih naredijo nekaj uporabnega in novega, na primer torbe ali gospodinjske predpasnike.

Rabljena oblačila lahko tudi sami predelate in uporabite za kaj drugega, če imate za to žilico in veselje. Predelave se lahko lotite skupaj z otroki, da je bolj zabavno. Lahko jih tudi poceni prodate preko brezplačnih oglasnikov.

V primeru pa, da so rabljena oblačila preveč dotrajana, strgana in poškodovana ali obledela, pa jih lahko uporabite za gospodinjske krpe. Če jih ne potrebujete, pa je najboljša rešitev deponija, kjer vzamejo rabljena oblačila v reciklažo in iz njih naredijo nova oblačila. To velja tako za naravne materiale, kot tudi za umetne in plastične.

rabljena oblačila nakup

Kako lahko sami organizirate izmenjavo rabljenih oblačil in se pri tem zabavate?

Tako, kot akcijo zbiranja papirja, imate lahko tudi akcijo rabljenih oblačil v vaši soseski. Z idejo, da bi se izmenjala rabljena oblačila, se lahko obrnete na vašo šolo, krajevno skupnost in občino ali pa na večja podjetja in središča, ki imajo vpliv na veliko ljudi. Občina lahko poišče socialno ogrožene družine in jim podari rabljena oblačila.

Obstaja tudi kar nekaj humanitarnih društev, ki se bodo zagotovo odzvala na vašo pobudo na lokalnem ter širšem, tudi nadnacionalnem nivoju. Akcijo organizirajte skupaj z otroki. Lahko priredite sejem, kjer si boste izmenjavali oblačila ali pa jih podarili. Prinesete nekaj kosov oblačil, dobite kupončke in jih zamenjate za druge kose oblačil ali pa tudi ne.

O vaši ideji in nameri seveda obvestite čim več znancev ter tudi medije na lokalni ravni. Mediji se radi odzovejo na take novice in vas bodo gotovo podprli. Pa še znani boste postali. Obrnete se lahko na lokalne časopise, tako tiskane, kot elektronske, trgovine, ki imajo oglasne deske, šole in spletne strani, ki delujejo lokalno v smislu obveščanja javnosti.

Takšen dogodek lahko sčasoma postane tradicionalen in dobra navada. S tem se boste znebili odvečnih oblačil, ki jih ne nosite. Zraven boste še koga osrečili in obdarovali, ki potrebuje oblačila. Tako si boste naredili doma veliko več prostora, kot ga imate sedaj. Hkrati pa boste pripomogli k temu, da ohranjate planet in ne povzročate veliko odpadkov. Mimogrede se lahko preko vašega zgleda tega naučijo še otroci.

Recent Posts