Pluta za tla je naravna in mehka obloga


V poplavi talnih oblog, ki so nam danes na voljo, se marsikdo vpraša, kako se v stanovanju obnese pluta za tla. Glede na preostale talne obloge se pluta za tla odlikuje zlasti v tem, da je povsem naravna in pa zelo mehka obloga, ki nam daje prijetne občutke domačnosti in topline.

Vse prednosti plute kot talne obloge

Pluta je priljubljena zato, ker je naraven material, ki se odlično obnese v različnih pogojih, tudi kot pluta za tla. Pridobljena je iz lubja hrasta plutovca in je zaradi svojih značilnosti, kot so vodoodpornost, izolativnost, plovnost ter elastičnost oziroma prožnost, res pogosto uporabljena. V glavnem jo pridobivajo na Portugalskem, kot zanimivost pa naj navedemo, da je največ uporabijo za plutovinaste zamaške.

Pluta za tla ima številne prednosti pred drugimi materiali, saj je poleg zgoraj naštetih lastnosti še zelo topla in odporna na obrabo, zato vam bo lahko služila dolga leta. Njeno vzdrževanje je sila preprosto. Ker je naravna, se bo ob koncu uporabe razgradila, torej je okolju prijazna in neškodljiva. Pluta za tla je torej prijeten in mehak material, ki ga lahko položimo v vse bivanjske prostore in tudi na prostem. Je trpežna, prenese velike obremenitve, dobro pa se obnese tudi v vlažnem okolju, kot je kopalnica. Mnoge pa seveda privlači tudi njen videz – danes lahko pluto za tla dobite v različnih odtenkih in tako zadovoljite tudi svoj estetski čut.

Morda se res zdi, da je pluta za tla med vsemi talnimi oblogami dandanes nekoliko izrinjena, zato je dobro, da poznamo njene odlične lastnosti ter se na njihovi podlagi morda odločimo zanjo. Seveda jo lahko, če imate možnost, pred nakupom tudi preizkusite. Hoja po plutovinastih tleh je namreč mehka in zelo udobna. Njena sestava zmanjša udarce pet ob tla, hkrati pa zmanjša telesni napor med hojo. Ker je znana kot toplotni in zvočni izolator, pomaga pri ustvarjanju mirnega vzdušja in pri vzdrževanju optimalne temperature tal skozi vse letne čase. Le pomislite, koliko lahko na ta način prihranite pri ogrevanju!

Kako se polaga pluta za tla

Plutovinasta tla lahko položite skorajda kamor koli, pomembno pa je, da so tla zares ravna. Če niso, bo najprej potreben nanos kvalitetne izravnalne mase, sicer pa se pluta prilepi na pod, po polaganju pa se jo še nekajkrat lakira. Pluto lahko polagate tudi plavajoče, to je na klik in brez lepljenja. V vsakem primeru bo najbolje, če tega dela niste ravno vešči, da na pomoč pokličete strokovnjaka za polaganje talnih oblog.

pluta-za-tla-1

Nekaj idej in trendov

Če smo omenili, da se pluta za tla lahko uporablja v vseh prostorih in tudi zunaj, naj omenimo še nekaj trendov na tem področju. Pluta se lahko namesti ob rob domačega bazena, saj bo preprečevala spolzkost, prav tako se jo lahko položi na teraso, saj je obstojna in ima celo neke vrste naravno sredstvo, ki odganja insekte. Uporabljajo jo tudi na otroških igriščih, saj je povsem naravna in prav nič alergena, seveda pa nismo pozabili na notranje prostore, kjer se odlično obnese tudi, če imate hišne ljubljenčke. Pluto je namreč povsem preprosto očistiti, odporna je na vlago, zaradi svojega videza in teksture pa vas navdaja s sproščenimi občutki.

Glede na to, koliko različnih vzorcev plute za tla imate dandanes na voljo, bi res lahko trdili, da je primerna tako za tla otroških sob kot kuhinjskih in celo kopalniških tal. Ko bo pluta za tla enkrat našla pot tudi v vaš dom, ste lahko prepričani, da jo boste v njem tudi obdržali in jo priporočili še svojim prijateljem. Vnesite v svoj dom nekaj povsem naravnega, hkrati pa lepega in prijetnega tako na pogled kot tudi za vsakodnevno uporabo.

Recent Posts