Rekuperacija zraka vam omogoča optimalno zračenje hiše brez energijskih izgub


Gotovo ste že bili kdaj soočeni s precej neprijetno dilemo – prezračiti prostor in prenašati hlad ali sedeti v zatohlem prostoru, polnem postanega zraka, kjer je vsaj prijetno toplo. Ta dilema nas seveda pesti tudi poleti, le da se odločamo med svežim zrakom in prijetnim hladom, ki nam ga da klimatska naprava ali ventilator. Poleg neprijetnih posledic odpiranja oken ima klasično prezračevanje, še posebej takrat, ko si morate do popolne temperature v stanovanju pomagati z grelnimi ali hladilnimi napravami, še eno negativno plat – je zelo energetsko potratno. Kaj pa, če vam povemo, da obstaja način, da v svoj dom nenehno dovajate svež zrak, ne da bi s tem ustvarjali energetske izgube? Sistem prisilnega prezračevanja z drugimi besedami imenujemo tudi rekuperacija zraka.

Rekuperacija zraka ima še dve imeni, na kateri boste gotovo naleteli, če boste želeli to temo podrobneje raziskati. Rečemo ji tudi prisilno prezračevanje in prezračevanje z vračanjem toplote. Osrednji del sistema za rekuperacijo je rekuperator. Ta skrbi, da se toplotna energija iz podihanega, postanega zraka, ko ta zapušča prostor, preda svežemu zraku, ki vstopa v prostor, ne da bi se sveži in postani zrak pomešala. Tako poskrbi, da zrak konstantno kroži po stanovanju in razveseljuje vaša pljuča.

Prednosti prisilnega pred naravnim prezračevanjem

Kot smo zapisali, rekuperacija omogoča vnos svežega zraka v hišo, ne da bi zaradi »uhajanja« toplote prihajalo do velikih izgub. Poleg tega pa ob odpiranju oken in balkonskih vrat lahko pride še do ene vrste neljubih dogodkov. Še posebej pri tistih, ki živijo v pritličju ali prvem nadstropju, lahko odprto okno ali balkonska vrata, še posebej ponoči, postane točka vstopa za nepridiprave, ki vas bodo želeli olajšati kakšnega kosa vašega imetja. S prisilnim prezračevanjem se vam tega ni treba bati, odprta okna in balkonska vrata pa raje prihranite za trenutke, ko boste imeli za to dober razlog. V toplejših mesecih bodo zaprta okna in vrata zunaj zadržala tudi mala bitjeca, ki jih poleti tako radi preklinjamo – govorimo seveda o mrčesu. Tako boste lahko imeli tudi pozno v noč prižgano luč, ne da bi vas obletavale drobcene mušice, ponoči pa boste mirno spali, saj boste vedeli, da se ne boste v naslednje jutro prebudili polni grdih, srbečih komarjih pikov.

Rekuperacija in pasivne hiše

Rekuperacija zraka je sistem prihodnost, zato se ga vključuje v pasivne hiše, ki na področju bivanja pomenijo pravo revolucijo. Pasivna hiša je zasnovana tako, da nam omogoča čimvečje prihranke, hkrati pa še vedno zagotavlja maksimalno udobje vsem, ki v takšni hiši bivajo. Rekuperacija zraka je odličen primer sistema, ki vsebi združuje udobje in cenovno ugodnost.

rekuperacija-zraka-1

Ali lahko, če imam nameščen sistem na rekuperacijo, še vedno odpiram okna?

Seveda, prav nič vam ne preprečuje, da bi odprli vsa okna in balkonska vrata in se »neposredno« nadihali svežega, zunanjega zraka. Vendar sistem za rekuperacijo zmanjša stroške ravno tako, da odstrani potrebo po naravnem prezračevanju. Če boste redno odpirali okna, pač ne boste deležni takšnih prihrankov kot, če bi bila okna ves čas zaprta.

Kaj pa finančna plat?

Če imate v stanovanju veliko vlage, lahko nezadostno zračenje poskrbi tudi za pojav plesni, kar seveda lahko precej negativno vpliva na vaše zdravje, da ne omenjamo, da je videti grdo. Rekuperacija zraka poskrbi za konstantno izmenjavo zraka, zato se plesni lahko izognete.

Rekuperacija zraka je torej odlična rešitev za tiste, ki vsak trenutek, ki ga preživijo v svoji hiši, dihati svež zrak, pri tem pa ne tvegati povečanih stroškov zaradi »uhajanja« energije. Takoimenovane sisteme za prezračevanje z vračanjem toplote spodbuja tudi Eko sklad, ki s finančno pomočjo v obliki subvencij in kreditov poskrbi, da svež zrak nikoli več ne bo luksuz.

Recent Posts