Lesena notranja vrata poskrbijo za naraven pridih doma


notranja vrata

Vaša hiša je končno postavljena in pred vami se nahaja najlepša faza pri gradnji hiše – njeno opremljanje. Le to se po navadi začne z večjimi kosi stavbnega pohištva, med katerimi pomemben del predstavljajo tudi notranja vrata. Premišljen izbor notranjih vrat je nujen, saj vrata v notranjosti hiše pomembno prispevajo k dobremu počutju v vašem bodočem domu. Vse več ljudi se odloča za izbor lesenih notranjih vrat, zato si preberite, zakaj so lesena notranja vrata dobitna kombinacija za vaš dom.

Širok izbor različnih slogov za še tako zahteven okus

Odločitev, katera  vrata boste izbrali, je zelo pomembna, saj vam bodo kakovostna notranja vrata lahko služila več desetletij in se bodo praktično starala z vami. Zato dobro premislite, kakšna notranja vrata si želite in pri nakupu upoštevajte tudi želje vaših domačih. Prednost lesenih notranjih vrat je zagotovo v tem, da imate na izbiro nešteto različnih slogov in vrst lesenih notranjih vrat. Lahko se odločite za čisto klasiko, se drzno poigravate z modernimi dizajni, ali pa raje izberete bolj nevtralen slog, ki ne bo nikoli zastaral.

Dandanes so zelo priljubljena tudi notranja vrata, ki se poigravajo s kombinacijami različnih vrst lesa, ter z različnimi teksturami, zlasti pri slogih, ki poudarjajo lepoto naravnega, navidezno neobdelanega lesa. Takšna vrata se izvrstno zlijejo v domove, opremljene v skandinavskem, oz. nordijskem slogu, ter različne podeželske domove, ki se trudijo poosebiti kombinacijo urbanega sveta in brezskrbnega podeželja.

notranja vrata

Lahko pa se poigrate tudi notranjimi vrati, ki združujejo kombinacije več različnih materialov. Pogosto jih najdemo v kombinaciji les-steklo, saj na takšen svoj dom ne le polepšamo, temveč vanj spustimo več svetlobe, ki zaradi steklenih površin v vratih neomejeno prehaja iz prostora v prostor.

Les v dom prinaša toplino in na naše telo vpliva blagodejno

Ko boste izbirali material za vaša notranja vrata, bo zagotovo pomembno vlogo igral tudi podatek, kakšen vpliv bo imel material notranjih vrat na vaše bivanje. Les je človeka spremljal od prazgodovine dalje. Nudil mu je varno zavetje, material za kurjenje in s tem možnost preživetja. Čeprav se je do današnjih dni nekoliko razbila tesna povezava narave, dreves, lesa in človeka, je les zagotovo ostal material, ki bo na človeka vedno blagodejno vplival. Poleg tega pa ljudje v svoji podzavesti les povezujemo s prijetnimi občutki, zato bodo lesena notranja vrata vrez dvomov v vaš dom prinesla toplino in dobro počutje.

Les se bo zagotovo izkazal kot najboljša možnost za notranja vrata. Je naraven material, ki diha in ki v sebi ne vsebuje škodljivih snovi, ki bi lahko negativno vplivale na vaše zdravje. Zaradi te lastnosti je tudi manj možnosti, da bi se v notranjih prostorih nabiral slab zrak. To ne pomeni, da če imate lesena notranja vrata, da vam prostorov ni treba zračiti, ampak, da bo v teh prostorih v primerjavi z ostalimi materiali kasneje postalo zatohlo.

Les je okolju zelo prijazen material, saj iz njega izvira

Ker živimo v času, v katerem smo na žalost že priča negativnim vplivom dolgoletnega onesnaževanja okolja, je dobro, da sami pri sebi začnemo misliti na naše zanamce in poskrbimo, da bomo mi in naši domači v čim manjši meri onesnaževali okolje.

Čeprav se marsikomu varovanje okolja pri novogradnji zdi misija nemogoče, lahko že z majhnimi koraki naredimo veliko. Eden izmed teh malih korakov so zagotovo lesena notranja vrata. Les velja za okolju prijazen material, saj je biomasa obnovljivi vir energije, hkrati pa se brez večjih težav tudi razgradi, kar pomeni, da ostanki vaših lesenih notranjih vrat okolja ne bodo obremenjevali še desetletja po tem, ko bodo vaša lesena vrata že odslužila svojo funkcijo notranjih vrat. Trenutno je aktivnih tudi veliko projektov, ki spodbujajo obnavljanje lesenega pohištva in vrat, s čimer lahko funkcijo enega kosa lesa podaljšamo in tako maksimalno izkoristimo.

notranja vrata

Kaj pa vprašanje množičnega izsekavanja gozdov?

Lesna biomasa velja za obnovljiv vir energije, a lesna industrija zaradi množičnega izsekavanja tropskih gozdov množičnega izsekavanja tropskih gozdov  mnogokrat naleti na kritike da gre za okolju škodljivo panogo. Zato vam svetujemo, da za svoja notranja vrata izberete les, ki raste v Sloveniji, oziroma v Evropi. S tem boste za tako za okolje kot tudi za domače gospodarstvo naredili zelo veliko. Les za vaša vrata bo posekan v Sloveniji, kjer zakonodaja zelo dobro preprečuje prekomerno izsekavanje gozdov in s tem posledično preveliko obremenitev okolja, poleg tega bodo v postopku predelave v zrak spustili bistveno manj izpušnih plinov, saj lesa ne bo potrebno voziti v predelavo nekaj tisoč kilometrov daleč, zaradi česar pa se bodo znižali tudi stroški prevoza. Nenazadnje pa boste z nakupom lesenih vhodnih vrat iz neeksotičnega lesa podprli tudi lokalno gospodarstvo, ki mu uvoz trenutno predstavlja veliko konkurenco.

Lesena notranja vrata bodo v vaš dom prinesla dobitno kombinacijo, saj združujejo široko paleto različnih slogov, blagodejen vpliv na bivanje ter varovanje okolja. Zato vam zagotavljamo, da odločitve za nakup lesenih notranjih vrat ne boste obžalovali.

Recent Posts