Vas zanima cena pasivne hiše na m2?


cena pasivne hiše na m2

Za pasivno hišo je značilna energetska učinkovitost, le to pa dosežemo s pridobivanjem energije iz okolja, dodatno izolacijo in prezračevanjem z rekuperacijo. Ker porabimo manj toplote za ogrevanje, se na daljši rok taka gradnja bolj splača, čeprav je na začetku cena pasivne hiše na m2 dražja.

Prednosti pasivne hiše

Kljub temu, da je cena pasivne hiše na m2 malenkost dražja, se veliko ljudi odloča za tako gradnjo, saj ima veliko prednosti:

  • Neprestano prezračevanje – zagotavlja se s pomočjo rekuperatorja, ki odvaja porabljen zrak, s tem pa zagotavlja, da je zrak vedno svež. S tem se toplota ne izgublja, ampak le prenese iz slabega na svež zrak. Priporočeno je, da se dovod svežega zraka spelje v spalnico in dnevno sobo, oziroma v tiste prostore, ki so od vrat najbolj oddaljeni. V prostorih, kjer je večja možnost nastanka vlage in pojav slabih vonjav, kot naprimer kopalnica in wc, pa se namesti odvod slabega zraka. Tako poskrbimo, da se hiša prezračuje z minimalno porabo zraka.
  • Konstantna temperatura prostorov – celo pozimi se v zelo kratkem času ogrejejo vsi prostori, medtem pa je nihanje temperature podnevi in ponoči minimalno.
  • Energijska varčnost – zelo nizko letno porabo električne energije za ogrevanje dosežemo z ustrezno toplotno izolacijo. Z njo poskrbimo, da se prekine vse toplotne mostove na balkonu, terasi, pod streho in drugih kritičnih mestih. Upoštevati moramo določene predpise za dosego toplotne prehodnosti. Pomembno je tudi, da so okna troslojna z izoliranim okvirjem in da je energijska prehodnost stekla po predpisih.
  • Zrakotesnost – je pomemben člen pri gradnji pasivne hiše. S pomočjo posebne naprave, ki se imenuje Blower door, se preverja vsa mesta, kjer bi zrak skozi špranje lahko prehajal v notranjost hiše.
  • Nizka poraba toplote za ogrevanje – načeloma naj bi se pasivne hiše ogrevale s toplotno črpalko in ne z drugimi električnimi ogrevali. Najbolj idealen je ploskoven način ogrevanja, za katerega je značilno, da je potrebna nizka temperatura ogrevalne vode, saj se pri tem načinu segrevajo tla in stene in tako ni suhega zraka. Čeprav je začetna cena pasivne hiše na m2 večja, kot pri klasični hiši, se nam investicija ravno na račun ogrevanja hitro povrne.

Pri klasični hiši smo lahko samograditelji, pri gradnji pasivne hiše pa se zahteva skrbno in natančno načrtovanje, ter nadzor nad gradnjo. Zato potrebujemo določene strokovnjake, kot so arhitekt, strokovnjak za strojno instalacijo, gradbeni fizik in strokovnjak za električno instalacijo. Od njihovega sodelovanja je tudi odvisna cena pasivne hiše na m2.

pasivna-hisa-1

Dražja ogrevalna naprava, debelejša izolacija, pasivna okna in vrata, ter izboljšana zrakotesnost gradnje, so glavni razlogi, zakaj je cena pasivne hiše za 20% večja od cene za klasično hišo. Odvisna pa je tudi od ponudnika, oblike in velikosti hiše, oblike strehe, katere vgradne materiale uporabimo, kakšen je tip hiše in drugih naših želja.

V Sloveniji se cena pasivne hiše na m2 giblje od 1200 – 1600 evrov, kar je malce dražje od klasične gradnje, ki se giblje od 1100 do 1400 evrov na m2, vendar se po besedah stanovalcev pasivnih hiš, udobja bivanja ne da primerjati.

Recent Posts