S subvencijo za sončno elektrarno do poceni ekološke energije


Besedna zveza ‘sončna elektrarna subvencija’ je verjetno prvo, kar vam bo padlo na pamet, ko boste iskali informacije o tem. Vendar subvencija za sončno elektrarno ni samo ene vrste, jih je več, zato si preberite članek na tej povezavi, kaj vse je možno pri nas. Razlog, zakaj država podpira tovrstno proizvodnjo elektrike, je ohranjanje čistega okolja, saj gre za eno najčistejših energij, kar jih na planetu poznamo. Lastna sončna elektrarna vam bo prinesla tri prednosti: lastno neodvisno elektriko, zmanjšanje ali nične stroške za elektriko in možnost dodatnega zaslužka.

Sončna elektrarna subvencija

Sončna elektrarna – subvencija Eko sklada

Sončna elektrarna subvencija Eko sklada je najbolj pogosta oblika nepovratnih sredstev, ki jih lahko dobite od države, če izpolnjuje vaša nova elektrarna več pogojev, ki jih Eko sklad predpisuje. Višina same subvencije je odvisna od tega, v kolikšni meri pogoje izpolnjujete. Pogoji pa so:

  • priključitev v javno omrežje,
  • izbira kakovostnih panelov,
  • aktualni pogoji, ki so odvisni od samega razpisa.

Da bi kar najbolje izkoristili subvencijo, se morate čim prej pozanimati, kakšni so takrat aktualni razpisi in kaj zahtevajo ter ponujajo v zameno. Sončna elektrarna subvencija ni edina zadeva, ki jo ponuja Eko sklad, ampak lahko pri njem vzamete tudi ugodno posojilo za investiranje v lastno sončno elektrarno. V primeru, da nameravate zgraditi večjo sončno elektrarno ter višek elektrike prodati javnemu omrežju, se vam bo investicija v domačo elektrarno s pomočjo subvencije povrnila že v treh do petih letih.

Sončna elektrarna – subvencija iz drugih virov

Eko sklad sončna elektrarna subvencija ni edina, ki pomaga pri gradnji sončnih elektrarn, ki jih je pri nas še vedno premalo, zato se tovrstne spodbude v novo, čisto tehnologijo za pridobivanje elektrike kar pogosto podpira z nepovratnimi sredstvi z več virov.

Sončna elektrarna subvencija s strani občin je druga najpogostejša možnost pridobitve nepovratnih sredstev za vašo domačo sončno elektrarno. Veliko občin je zmožnih sofinancirati take projekte, zato vedno poglejte na portal vaše občine, ali razpisuje kakšen razpis za sončno elektrarno. Če portala občina nima, se pozanimajte po telefonu ali osebno pri pristojni osebi za taka vprašanja na vaši občini.

Finančna injekcija odjemalca električne energije

Pri nas sicer ta praksa ni še tako utečena, vendar se dogaja. Nekateri ponudniki električne energije namreč spodbujajo dobavo solarne električne energije svojim odjemalcem. Domača sončna elektrarna subvencija od lokalnega distributerja elektrike je možna, da vam pomaga, da zgradite večjo elektrarno, kot jo potrebujete le za sebe. Lokalni distributer elektrike vam lahko pomaga ne samo pri začetnem vložku, ampak tudi z nasveti, montažo ter s tem, da vam spelje vso dokumentacijo od začetka do konca, da pridobite čim več subvencij.

Sončna elektrarna subvencija je odvisna od velikosti in učinkovitosti same domače elektrarne ter ciljev, ki jih bo v določenem časovnem obdobju izpolnjevala. Predvsem premislite o ciljih vaše elektrarne ki so lahko:

  • pridobitev lastne elektrike,
  • prodaja elektrike,
  • kakšen naj bo dohodek od elektrarne,
  • kako dolgo naj bo elektrarna obratujoča.

Od tega bo potem odvisno, kako velika bo vaša elektrarna in kakšen bo začetni strošek, če odštejete vse subvencije in prištejete strošek morebitnega kredita.

Na kaj morate biti pozorni pri investiranju v sončno elektrarno?

Bodite pa pozorni na to, da izberete take sončne panele, ki so kakovostni in imajo vsaj 20 let garancije, kajti sončna elektrarna se splača, če obratuje vsaj 20 let. Kakovostni paneli pa lahko zdržijo tudi do 40 let. Preverjeni proizvajalci najboljših sončnih panelov pa vam bodo ponudili 25 letno garancijo na panele, kar naj vam bo signal za to, da se investicija res splača na dolgi rok.

Še preden se odločite za lastno sončno elektrarno, se morate vprašati, ali se lahko priključi na javni eklektični sistem in se o tem prej pozanimati, Če je to mogoče, boste lahko prejeli tudi subvencije, v nasprotnem primeru največkrat ne. Vendar je vredno vseeno se pozanimati pri občini, če pristavi kaj denarja zraven, tudi če nimate možnosti se priklopiti v javni sistemi in je avtonomna sončna elektrarna vaš edini vir električne energije, ki je možen na vaši lokaciji. Predvsem to velja za vikende in razne koče.

Recent Posts