Postavitev sončne elektrarne le v nekaj korakih  


Vas zanima postavitev sončne elektrarne? Fotovoltaične celice, oblikovane v obliki črnih kvadratnih kosov, nameščenih na sončni plošči, postajajo z vsakim dnem vse učinkovitejše, njihova zasnova pa postaja vse učinkovitejša pri fokusiranju sončne svetlobe v koncentriranih oblikah, stroški pa postajajo vse manjši. Velikost celic se zmanjšuje z naraščanjem njihove učinkovitosti, kar pomeni, da je vsaka celica cenejša za proizvodnjo in hkrati bolj produktivna. Če upoštevate stroške pred približno 17 leti, ko so bili skoraj dvakratni, je to izboljšanje.

Sončne elektrarne

Sončne elektrarne vedno bolj pogoste

Uporaba električne energije, proizvedene iz sonca, za okolje je nedvomno koristna. Sončna energija za svojo proizvodnjo uporablja najbolj naraven vir: sonce, ki ne oddaja škodljivih emisij v okolje in velja za odličen alternativni vir energije. Sončne celice so danes zelo priljubljene napeljave na strehah domačih ljudi. So enostavne naprave za ogrevanje zraka in vode v vašem domu ali za proizvodnjo električne energije. Tam se segreje in nato po ceveh dovaja v hišo.

Sončno toploto je mogoče zbrati tudi v nevihtnem in oblačnem vremenu s sodobnimi fotovoltaičnimi celicami. Ta tehnologija deluje tako, da celice v svetlih dneh zbirajo več sončnih žarkov, ki jih je mogoče uporabiti v neugodnih razmerah. Proizvajalec sončnih celic, vam omogoča, da imate sončno energijo tudi v oblačnih dneh.

Sončne elektrarne z PV sistemom

PV sistem je še ena vrsta solarnega sistema. PV sistem je povezan z najbližjim električnim omrežjem in ko določen dom proizvede več energije s pomočjo sončne celice, se ta presežna energija pošlje v omrežje, tako da bo omrežje to energijo zdaj porabilo za proizvodnjo električne energije.

Ko uporabljate PV sistem, uporabljate poceni sončni vir energije, prav tako pazite, da je vaš vir energije v harmoniji z okoljem in ne deluje pod neupravičenim pritiskom. Načrtovanje mest na nekaterih območjih danes vključuje postavitev osrednjih solarnih akumulacijskih nizov, da bi bila ta energija na voljo za celotno mesto.

Več uglednih korporacij je izrazilo svoje globoko zanimanje za proizvodnjo sončne energije v velikem obsegu, kar jasno kaže, kako svet sprejema sončno energijo kot trajnostni vir energije. Priljubljenost sončne elektrarne je dosegla vrhunec.

Subvencije in davčne ugodnosti, ki jih daje vlada, med drugim zagotavljajo ljudem ali podjetjem, ki nameščajo in uporabljajo sončne elektrarne za svoje namene, prispevajo k nadaljnji popularizaciji tega koncepta. Novi vlagatelji bodo s preverjanjem novih izumov v tehnologiji sončne energije lovili tehnologijo in z njo ustvarjali dobiček, kar bo le prineslo večjo priljubljenost pri proizvodnji sončne energije.

Sončne elektrarne so se v različnih delih sveta razraščale, saj se je globalno povpraševanje po sončni energiji v letu 2010 povečalo za več kot 150%. Sončne elektrarne, zgrajene na tleh, se razlikujejo od tistih, ki jih postavljajo na strehah hiš, saj zahtevajo, da preidejo skozi izvedljivost, okolijsko ocenjevanje, priključitev na omrežje, sedenje itd., kar je značilno za velik industrijski projekt.

Postavitev sončne elektrarne

Čas, potreben za izgradnjo projekta sončne elektrarne, je tudi veliko več kot strešna stanovanjska solarna instalacija. Vendar je gradnja sončne elektrarne za razliko od preteklosti postala precej enostavna, saj so lažje na voljo solarni paneli, solarni pretvorniki in strokovno znanje o namestitvi. Po drugi strani se predpisi in dovoljenja za gradnjo sončne elektrarne ali sončne kmetije razlikujejo od države do države in regije do regije, odvisno od zveznih in državnih zakonov.

Za veliko sončno elektrarno, je treba pred gradnjo elektrarne sprejeti številne dovolilne korake. Za manjše elektrarne v območju 6 kW so zahteve manjše. Na splošno so manjše velikosti solarne instalacije, manjše je število zahtevanih predpisov. Tu so koraki, potrebni za izgradnjo sončne elektrarne.

Sončne elektrarne – kaj potrebujete

  • Identifikacija lokacije – določitev primernega mesta za gradnjo sončne elektrarne. Upoštevajte, da območje ne sme biti močno gozdnato in imeti enostaven dostop do cest in električnega omrežja.
  • Predhodna finančna analiza – predhodna finančna izvedljivost z vložki, kot so stroški zemljišč, sončna izolacija, možnost medsebojne povezave z operaterjem električnega omrežja
  • Osnovno inženirsko načrtovanje/izbor tehnologije – inženirska postavitev je pripravljena skupaj z Izborom tehnologije in prodajalci sončne opreme
  • Dovoljenja. V tem koraku je treba upoštevati različne postopke izdaje dovoljenj. To je specifično za območje in je lahko precej okorno ali nevarno.
  • Pogodba o nakupu električne energije – pogodbo o nakupu električne energije je treba podpisati z elektroenergetskim podjetjem, ki bo kupovalo električno energijo
  • Financiranje solarnega projekta je treba opraviti. Sončne elektrarne zahtevajo veliko začetno naložbo z zelo nizkimi stroški vzdrževanja in vzdrževanja.
  • Preskušanje in priključitev na omrežje – po izgradnji sončnih elektrarn je treba opraviti preskušanje naprave, preden se priključi na električno omrežje
  • Sončne elektrarne imajo življenjsko dobo 25-30 let in zahteva minimalno vzdrževanje in spremljanje. Sončne pretvornike je treba zamenjati po 10-15 letih. V primeru okvare sončnega modula ga je treba zamenjati saj v nasprotnem primeru poslabša delovanje drugih solarnih panelov.

Upoštevajte, da so zgornji koraki osnovni postopek za postavite  sončne energije.

Upoštevajte, da gradnja sončne elektrarne zahteva spretnosti vodenja projektov, značilne za industrijski projekt z nekaterimi edinstvenimi lastnostmi. Zgornji koraki so poenostavljen postopek, kako se lotiti gradnje sončne elektrarne. Sončne elektrarne je mogoče zgraditi v nekaj dnevih, za samo oskrbo, za kaj večjega pa lahko postavitev sončne elektrarne porabite tudi do tri mesece, odvisno od strokovnega znanja in potrebnih dovoljenj.

Recent Posts