Zastarana borelija: huda bolečina v sklepih, ki ne mine


Lymska borelioza je bakterijska okužba, ki jo prenašajo, s to bakterijo okuženi, klopi. Če je ne prepoznamo dovolj hitro lahko pride do hudih zapletov. Zastarana borelija je neozdravljiva. Zato je še kako pomembno, da jo pravočasno prepoznamo in ustrezno ukrepamo. Kot vsaka druga bakterijska okužba,se tudi Lymska borelioza pokaže s svojimi sos-klop.si. Ob pojavu le teh moramo takoj obiskati zdravnika, ki nam bo določil ustrezno terapijo.

Kje jo lahko staknemo?

Lymsko boreliozo lahko staknemo kjerkoli, kjer se nahajajo okuženi klopi. Najbolj pogosto smo jim izpostavljeni v poletnem času v gozdu in na travniku. Pa tudi ob tekočih vodah. Kar pa sploh ni pravilo. V zelo redkih primerih lahko pride klop do nas tudi v okolici našega bivanja. Včasih pa se enostavno preseli iz prinašalca in se prisesa na našo kožo. Ti so še posebej nevarni, ker ne polagamo dovolj pozornosti na to. In zastarana borelija je lahko kmalu tu. Ker tipične znake zamenjamo z drugimi vzroki ali pa jih celo prezremo. Sploh, če nismo o tej bolezni dovolj poučeni.

Posledice prezrte bolezni

Lymska borelioza se včasih pokaže tudi z znaki, ki jih zlahka pripišemo drugim boleznim. Eden teh so bolečine v sklepih in povišana telesna temperatura. Te znake zlahka pripišemo gripi. Posebno, če se pokažejo v zamaknjenem času v poznih jesenskih dneh. Bakterije se tako širijo po mehkem tkivu in mišicah. Te nepopravljivo poškodujejo. Najhujše posledice pustijo na sklepih, koži in srcu. Sklepi postanejo trdi in negibljivi. Spremljajo jih hude bolečine. Posebno takrat, ko so sklepi v mirovanju in se ohladijo. Osebe z zastarano boleznijo povedo, da je najhuje zjutraj, ko ne morejo več sami vstati iz postelje. Na koži lahko ostanejo nepopravljivi madeži. Ko pride bolezen do srca, le to začne pešati.

zastarana_borelija_bolezen

Živeti z zastarano borelijo

Ko se pojavi zastarana borelija, zdravljenje ni več mogoče. Pri tej stopnji bolezni pride v poštev samo blaženje bolečin in spodbujanje gibljivosti sklepov. Izogibati se moramo hlajenju telesa oziroma sklepov. Aktivno gibanje je pri tej bolezni nujno. Ves čas moramo skrbeti, da so sklepi na toplem. Istočasno pa moramo skrbeti za maksimalno odpornost organizma. Jesti moramo dobro hrano in piti veliko tekočine. Tudi kakšen prehranski dodatek ni odveč. Ples je ena od oblik gibanja, ki se zelo priporoča pri ohranjanju gibljivosti sklepov pri zastarani boreliji. Pri plesu se veliko gibljemo, prav tako pa deluje sprostitveno na organizem. Poleg tega ga lahko izvajamo v daljšem časovnem obdobju in praktično kjerkoli.

Kaj storiti, da ne pride do tega?

Vsemu temu pa se lahko izognemo, če ravnamo preventivno. Ko se odpravimo na sprehod ali katerokoli drugo dejavnost v naravo, se oblecimo v svetla oblačila. Pokrijmo čim večji del našega telesa. Poškropimo se z repelentom, ki odganja klope. V zadnjem času pa je možen nakup zapestnic, ki prav tako odganjajo klope. Po vsakem sprehodu se preglejmo in klope odstranimo. Na to nas mediji v kritičnem letnem času zelo dobro obveščajo. Ker pa lahko pride tudi do prenosa gostitelja, se občasno preglejmo po celem telesu. Če opazimo kakršnekoli nenavadne pojave na koži ali pod njo, o tem obvestimo našega osebnega zdravnika. Zastarana borelija se v tem primeru ne bo imela časa razviti.

Zdravljenje Lymske borelioze

Lymsko boreliozo načeloma določijo s pomočjo vzorca iz krvi. V njej se najpogosteje nahaja bakterija Borelia burgdorferi, ki povzroča to bolezen. Zdravnik predpiše ustrezen antibiotik. Kateri antibiotik bo prejela posamezna oseba, je odvisno od organizma in koncentracije bakterij v krvi. Prav tako od napredovanja bolezni. Zdravljenje pa je lahko tudi dolgotrajno. Bakterija ali več njih, ki povzročajo Lymsko boreliozo so namreč zelo nepredvidljive. Sama bolezen pa še slabo raziskana. V posameznih primerih se opravlja bolnišnično zdravljenje z infuzijo.

zastarana-borelija-1

Preventiva v gozdu in na travniku

Slovenija je ena tistih držav, kjer se okuženi klopi nahajajo ves čas. Poleg Lymske borelioze povzročajo še nekatere druge, prav tako hude, bolezni. Tako se tudi pri nas pojavlja zastarana borelija. Cepljenje proti Klopnemu meningoencefalitisu se že izvaja. Drugih cepiv še ni. Zato je preventiva še kako na mestu. V Sloveniji je največ okuženih klopov v okolici večjih vodotokov na dolenjskem in v Beli krajini, v Prekmurju in na goriškem. Kadar se odpravljamo na izlet v neznano, se je modro podučiti tudi o okuženosti klopov v okolju, kjer se bomo nahajali. Predvsem pa ravnati preventivno in se ustrezno zaščititi. Zvečer pa obvezno natančno pregledati vse družinske člane in hišne ljubljenčke, ki so bili z nami.

Bodimo zgled svojim otrokom

Otroci so populacija, ki se največ gibljejo v naravi. Ko postanejo dovolj dojemljivi, jim razložimo preventivno ravnanje proti klopom. Živalice jim ob prvi priložnosti pokažimo. Samo slikovni material verjetno ne bo zadosti. Poučimo jih o nevarnosti za bolezni. Razložimo jim tudi osnovne znake le teh. Rdečina na koži, povišana temperatura, slabo počutje. Spodbujajmo jih k samo pregledovanju. Predvsem pa jim bodimo vzgled. Določene vsebine spoznajo skozi učni proces v šoli. Vendar si bodo vse še bolj zapomnili, če jih o tem podučimo tudi starši. Tako bo lahko zastarana borelija le še preteklost.

Recent Posts