Koliko stanejo sončne celice za toplo vodo?


sončne celice za toplo vodo

Načini ogrevanja sanitarne vode postajajo vse bolj inovativni in že nekaj časa je v ospredju izkoriščanje naravnih virov energije, predvsem zaradi povečanega zavedanja o nujnosti varovanja okolja. Eden od teh virov je sončna energija, ki se učinkovito izkorišča s pomočjo sončnih celic in to brez škodljivih izpustov v naravo. Sončne celice za toplo vodo pokrijejo kar do 80 % vseh potreb po topli sanitarni vodi, njihovo delovanje je enostavno, pa tudi ko se enkrat namestijo na streho ali drug primeren prostor, ne zahtevajo posebnega vzdrževanja. Pomembna prednost je, da zagotavljajo samooskrbo z energijo, obenem pa povečajo vrednost nepremičnine ter izražajo visoko stopnjo okoljske ozaveščenosti. Zaradi napredka tehnologije so sončne celice za ogrevanje sanitarne vode tudi cenovno vse bolj ugodne – spodaj je predstavljenih nekaj najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na njihovo ceno.

  • Vrsta sončnih celic

Z napredkom tehnologije je danes na trgu več vrst sončnih celic, povezanih v sončne kolektorje, ki se delijo v dve skupini – ploščati/panelni in vakuumski/cevni. Ploščati so na tržišču že več desetletij, zato so tudi cenovno ugodnejši in splošno razširjeni. V štiričlanskem gospodinjstvu pokrijejo okoli 75 % potreb po topli vodi, na sončnih legah je lahko njihov izkoristek še večji. Cene ploščatih sončnih kolektorjev se glede na njihovo velikost gibljejo od 200 do 400 evrov na posamezen kos, v povprečju je treba zanje odšteti okoli 300 evrov. Vakuumski kolektorji oz. sončne celice za toplo vodo so cenovno rangirani višje, a se ponašajo z večjim, kar do 85-% izkoristkom sončne energije, zato se tudi naložba vanje povrne hitreje. Njihova cena znese od 300 do 800 evrov, v povprečju pa stanejo 550 evrov na kos.

  • Dimenzije

Pri izbiri sončnih kolektorjev je pravilno dimenzioniranje celotnega sistema ključnega pomena za optimalno izrabo sončne energije za segrevanje sanitarne vode. Ploščate sončne celice za toplo vodo za potrebe ogrevanja vode za štiričlansko družino morajo biti velike v povprečju 6 kvadratnih metrov. Površina kolektorjev je seveda odvisna od več dejavnikov (lega sončnih celic, predvidena poraba tople vode ipd.), ob neustreznih dimenzijah pa lahko v poletnem času pride do pregrevanja kolektorjev in posledično poškodb njihovih sestavnih delov.

soncne-celice-1

  • Sestava

Na ceno sončnih celic in celoten solarni sistem vpliva tudi sestava kolektorjev – so enostavni za izvedbo, saj nimajo nobenih gibajočih delov, kar se pozna tudi pri ceni celotnega sistema. Sestavni deli za vzpostavitev sistema sončnih celic oz. kolektorjev so sončni kolektor, solarni zalogovnik, povezovalni elementi oz. inštalacije in regulacija ter varnostni sistem. Število sončnih celic in velikost zalogovnika najpomembneje vplivata na ceno – štiričlanska družina v enodružinski hiši potrebuje za optimalno delovanje sistema dve sončni celici ter zalogovnik za 200–300 l vode, kar znese od 3.000 do 5.000 evrov.

  • Subvencija eko sklada

Za sončne celice za toplo vodo je mogoče pridobiti subvencijo Eko sklada, kar še zniža začetno naložbo. Sklad običajno povrne do 20 % investicije, pri čemer sta vključeni nakup in montaža opreme, kar znese približno 150 do 200 evrov na kvadratni meter vgrajene površine.

Sončne celice za toplo vodo imajo številne prednosti, ki mnoge prepričajo v nakup solarnega sistema. Cena investicije je odvisna od več dejavnikov in se povrne v nekaj letih, sistem pa ima ob ustreznem vzdrževanju, ki ne zahteva veliko dodatnih stroškov, življenjsko dobo tudi do 25 let, zato so prava izbira za vse, ki želijo nekaj prihraniti in hkrati poskrbeti za okolje.

Recent Posts