Trgovina brez embalaže v centru Ljubljane


Prav gotovo skorajda ni dneva, ko ne bi tudi vi uporabili nečesa, kar je zapakirano ali shranjeno v embalaži iz takšnih ali drugačnih materialov. Pa naj gre za prehrambne produkte kot so kosmiči, testenine, suhe mesnine ali kozmetične izdelke kot so najljubše kreme, odstranjevalci ličil, pralni praški in še marsikaj. Največkrat je ravno embalaža tista, ki nas prepriča k nakupu določenega izdelka, saj je oblikovana na način, da kupca pritegne in ga s svojo zunanjo podobo prepriča, da je izdelek vreden nakupa. Kaj pa, če se znajdete pred vrati, na katerih piše trgovina brez embalaže? Tam pa namesto privlačne embalaže v ospredje pride sam produkt in hkrati z njim težnja po življenju s čim manj odpadki. To je tudi glavna filozofija prve slovenske trgovine brez embalaže v centru Ljubljane imenovana Rifulz, ki ljudi spodbuja k premišljenemu in okolju prijaznejšemu nakupovanju.

 

Kakšen koncept ima trgovina brez embalaže Rifuzl?

Trgovina je nastala po ideji dveh Ljubljančanov, ko sta na dopustovanju po obmorskih evropskih in drugih eksotičnih državah, ki jih navadno promovirajo kot dežele s turkizno modrim morjem in brezkončnimi slikovitimi pečenimi plažami, opazila, kakšno je tamkajšnje ravnanje z odpadki. Gore plastičnih odpadkov in druge navlake so ju spodbudile k temu, da bi skušala sama prispevati k reševanju okoljske problematike in o tem ozavestiti tudi druge, in tako je nastala prva trgovina brez embalaže v Sloveniji. Kot pove že ime, so tam vsi izdelki brez embalaže, kupci pa jih ob nakupu naložijo v lastno embalažo, ki jo prinesejo s seboj ali kupijo v trgovini. Tako se spodbuja čim manjša raba embalaže, ki v največ primerih že po prvi uporabi pristane v smeteh in obremeni okolje.

 

Kaj vse lahko kupite v trgovini brez embalaže?

Trgovina brez embalaže Rifuzl ponuja kakovostne, lokalno pridelane in ekološke izdelke za potrebe običajnega gospodinjstva. Po vzoru podobnih trgovin iz tujine so na voljo suha živila kot so testenine, žitarice, stročnice, semena in oreški, suho sadje, začimbe in čaji, bogata je ponudba mlečnih izdelkov, jogurtov, vložene hrane, jajc, veganskih namazov itd. Prodajajo tudi čistila in izdelke za osebno nego, npr. pilinge, trda mila, kopalne kroglice in šampone, ki jih kupci lahko natočijo v svoje posode.

Trgovina brez embalaže ponuja tudi pripomočke za »zero waste« način življenja oz. za življenje brez odpadkov kot so leseni glavniki, lesene zobne ščetke in slamice iz bambusa ali kovine. Dodatno vrednost trgovini prinaša podpiranje lokalne pridelave in manjših pridelovalcev, ki se ukvarjajo s trajnostnim kmetovanjem. Trgovina brez embalaže tako ponuja sveže in ekološke izdelke, ki niso prepotovali na tisoče kilometrov, da bi prišli na prodajne police.

trgovina-brez-embalaze-1

Kako poteka nakup v trgovini brez embalaže?

Večina blaga, ki ga ponuja trgovina brez embalaže Rifuzl, je v rinfuzi, kar pomeni, da je nepakirano, zato mora imeti vsak kupec svojo embalažo, ki je lahko iz različnih materialov. To bodisi prinese s seboj bodisi jo kupi v trgovini, kjer je na voljo nekaj kozarcev, vendar se spodbuja nošenje lastne embalaže. Ob prihodu se stehta prazna embalaža, njena teža pa se na koncu ob nakupu odšteje od celotnega zneska, tako da kupec plača le količino živil, ki si jo je dejansko odmeril. Še ena prednost take trgovine je, da si lahko kupci sami dozirajo količino živil oz. drugih izdelkov, ki jih želijo kupiti.

Trgovina brez embalaže spodbuja k večkratni rabi embalaže, zato se lahko ob naslednjem nakupu znova uporabi. V trgovini ponujajo tudi možnost sterilizacije embalaže, tako da je odveč vsaka skrb o higienski neustreznosti takšnega načina nakupovanja. Trgovina brez embalaže želi kupce spodbuditi k razmišljanju, kako bodo vse nakupljeno odnesli domov in jih navaditi na to, da s seboj prinašajo lastno embalažo in vrečke za večkratno uporabo. Spremembe se začnejo pri posamezniku in le z družbeno odgovornim nakupovanjem in ravnanjem z embalažo bomo skupaj pripomogli k zmanjšanju odpadkov in poskrbeli za čistejši in bolj zdrav planet.

Recent Posts